Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Profesor iz Niša niže pobede i u osmoj deceniji

rssBookmark and Share

Niš 18.10.2015. Beta

Penzionisani profesor niškog Medicinskog fakulteta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Cvetko Kitić (79) vratio se sa pet medalja sa Balkanskog prvenstva u atletici za veterane, koje je nedavno organizovano u Solunu.

Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube

Kitić je osvojio tri zlatne i dve srebrne medalje. Sa tih pet odličja osvojenih u Grčkoj, njegova kolekcija medalja osvojenih na atletskim takmičenjima za veterane sada broji 81 medalju, od kojih je čak 60 zlatnih.

Kitić je sva odličja osvojio u poslednjih 14 godina, a discipline u kojima je najuspešniji su trka na 100 metara, skok u dalj i troskok.

Profesor Cvele, kako ga zovu prijatelji, već godinama je atletičar veteran koji donosi Srbiji najviše medalja, a na rezultatima koje postiže mogu mu zavideti i neuporedivo mlađi takmičari.

Svojim najvećim sportskim uspehom Kitić smatra to što je na Olimpijskim igrama za veterane u Torinu održanim 2013. godine osvojio po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju.

Sa rezultatom od 14,24 sekunde pripala mu je bronzana u trci na 100 metara, srebro je osvojio troskokom od 8,85 metara, a daljinom od 4,58 metara pobedio je u skoku u dalj.

"Najveću sprotsku borbu koju sam ikada do sada vodio bila je borba za osvajanje te bronzane medalje u Torinu. Punih 80 metara vodila se mrtva trka između mene i takmičara iz Italije, ali sam na kraju smogao snage i pretekao ga", prisetio se profesor Kitić.

Njegova ljubav prema atletici datira još iz studentskih dana kada je takođe postizao zapažene rezultate. Zbog obaveza na poslu napustio je atletske treninge i takmičenja, da bi im se ponovo vratio nakon penzionisanja.

"Odlazak u penziju nisam shvatio kao prekid aktivnog života. Pošto Niš nema klub za veterane, učlanio sam se u beogradski atletski klub 'Veteran', krenuo da treniram i da pobeđujem", kazao je Kitić.

Prema njegovim rečima, odlične sportske rezultate duguje svakodnevnim intenzivnim treninzima, zdravoj ishrani, aktivnom privatnom životu, optimizmu, čeličnoj volji i veri.

"Ne priznajem devizu 'važno je učestvovati'. Na takmičenja idem da bih pobedio. Ako mi se desi da omanem, onda osvojim srebrnu medalju. Ima takmičara koji su zadovoljni i drugim i trećim mestom, ali ja težim uvek pobedi", naveo je Kitić.

Pored sportskih rekorda, Kitić veruje da u Srbiji drži još dva ne tako obična rekorda u oblačenju, i u razlici u godinama između njega i njegove partnerke, koja je od njega mlađa 48 godina.


#   Niš   atletika   Cvetko Kitić   veterani   medalje   uspeh   Balkansko prvenstvo   Solun
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima