Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Прва женска лига Централне Србије у Шаху

rssBookmark and Share

Нишка Бања 07.11.2013. Игор Лукић, Шаховски савез Нишавског округа

У Нишу је, у времену од 01. до 03. новембра, одржана Прва женска лига Шаховског савеза Централне Србије за 2013. годину.

Организатор овог такмичења био је Шаховски савез Централне Србије, док су технички реализатори били Шаховски савез Нишавског округа и шаховски клуб „Економист“ из Ниша.

Прва женска лига Централне Србије у Шаху

Такмичење се играло на две локације, у ресторану „Мала ваздушна бања“ и у Хотелу „Дуо Д“. Учествовало је 6 екипа, четири из Нишавског округа (ШК „Економист“, ШК „Цар Константин“, ШКГН „Комрен“ и ШК „Нишка Бања“) и по једна екипа из Браничевског (ШК „Др Петар Митровић“) и Пиротског округа (ШК „Част и слава“).

Судија турнира био је ФА Мирослав Раковић, док је директор такмичења био Игор Лукић, председник Шаховског савеза Нишавског округа.

Након пет одиграних кола, прво место и победнички пехар освојила је екипа шаховског клуба „Др Петар Митровић“ из Малог Црнића, остваривши тако највећи успех у својој веома краткој каријери – пласиравши се у Прву лигу Србије за 2014. годину!

Овај феноменални резултат, оствариле су сестре Милошевић (Јована и Милица) и сестре Петровић (Тамара, Тијана и Марија), које су освојиле 18.5 поена од могућих 20, добивши тако свих 5 мечева више него убедљиво.

Од самог старта су биле немилосрдне према својим противницама и добијале мечеве максималним резултатом, што им је и омогућило да им у последњем колу, у дербију лиге, против екипе „Част и слава“ из Пирота одговара и нерешен резултат за освајање првог места. Са том жељом су и ушле у тај, пресудни меч, предавши без борбе на првој табли и спустивши се за по једну таблу ниже, са намером да на нижим таблама освоје та 2 неопходна поена. На тај начин су избегле најјачу играчицу лиге, WГМ Емилију Ђингарову, али су себи задале и тежак психички задатак – да издрже притисак у одлучујућем мечу, у коме су противницама свесно препустиле предност од 1:0. Међутим, девојке су показале да су изузетно стабилне, и врло брзо су победом на четвртој табли изједначиле резултат на 1:1 и нашле се на корак од циља. На преостале две табле је доста дуго било прилично неизвесно, чак је екипа „Част и слава“ имала и предност на трећој табли, али је онда баш ту и уследио тежак превид противнице, те је Тамара Петровић остварила своју пету победу и тако донела тај други поен екипи, чиме је сан претворен у реалност! А за убедљиву победу побринула се Јована Милошевић, која је, иако у жестоком цајтноту, своју противницу довела до мата и тако поставила коначан резултат 3:1, чиме је тријумф био комплетан.

Тако је друго место припало екипи „Част и слава“ из Пирота, која је на почетку турнира важила можда и за првог фаворита, макар по именима и титулама играчица. Одиграле су одлично прва три кола, добивши убедљиво своје противнице, у четвртом колу су се мало мучиле против екипе ШК „Економист“, али су на крају и тај меч добиле минималним резултатом, да би поклекле у одлучујућем мечу у петом колу. Недостајало им је можда и мало среће у том поменутом мечу, али генерално, највише су им недостајали поени на четвртој табли, где су сакупиле само један поен из 5 кола.

Треће место освојила је екипа ШК „Економист“ из Ниша, дугогодишњи учесник овог такмичења. И овог пута су показале да су убедљиво најјача екипа у Нишу и Нишавском округу, добивши преостале три екипе из Нишавског округа релативно убедљиво, међутим, бољег пласмана су их коштали порази против прве две екипе. На првој табли је Бранка Павловић одиграла одлично и сакупила 4 поена без пораза, међутим, остале играчице нису биле надахнуте као и она, па су се нашле углавном на половичном резултату, тако да више од трећег места и бронзаних медаља овог пута није могло.

Од осталих екипа, ШК „Цар Константин“ је освајањем четвртог места и двема победама показао да се и на њих може рачунати у будућности, бар што се тиче женског шаха у Нишавском округу, док су екипе „Нишка Бања“ и ШКГН „Комрен“ овог пута одиграле нешто слабије.

Победничкој екипи ШК „Др Петар Митровић“, пехар и златне медаље уручио је Јован Митић, председник Такмичарске комисије ШСЦС, док су медаље за друго и треће место уручивали Игор Лукић председник ШС Нишавског округа и Бранислав Шухартовић председник ШС Браничевског округа.

Овогодишње такмичење ће остати упамћено и по томе што је учествовало највише екипа у последњих десетак година.
Шаховски савез Нишавског округа и шаховски клуб "Економист", још једном су се показали као одлични организатори оваквих манифестација, те је такмичење протекло у фер и спортској атмосфери, без икаквих проблема, тако да су све учеснице турнира, поготово оне ван Ниша, поред пехара и медаља, из нашег града понеле и прегршт лепих успомена.

 

Коментара: 0


#   Нишка Бања   златне медаље   прво место   Игор Лукић   Петар Митровић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима