Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prva ženska liga Centralne Srbije u Šahu

rssBookmark and Share

Niška Banja 07.11.2013. Igor Lukić, Šahovski savez Nišavskog okruga

U Nišu je, u vremenu od 01. do 03. novembra, održana Prva ženska liga Šahovskog saveza Centralne Srbije za 2013. godinu.

Organizator ovog takmičenja bio je Šahovski savez Centralne Srbije, dok su tehnički realizatori bili Šahovski savez Nišavskog okruga i šahovski klub „Ekonomist“ iz Niša.

Prva ženska liga Centralne Srbije u Šahu

Takmičenje se igralo na dve lokacije, u restoranu „Mala vazdušna banja“ i u Hotelu „Duo D“. Učestvovalo je 6 ekipa, četiri iz Nišavskog okruga (ŠK „Ekonomist“, ŠK „Car Konstantin“, ŠKGN „Komren“ i ŠK „Niška Banja“) i po jedna ekipa iz Braničevskog (ŠK „Dr Petar Mitrović“) i Pirotskog okruga (ŠK „Čast i slava“).

Sudija turnira bio je FA Miroslav Raković, dok je direktor takmičenja bio Igor Lukić, predsednik Šahovskog saveza Nišavskog okruga.

Nakon pet odigranih kola, prvo mesto i pobednički pehar osvojila je ekipa šahovskog kluba „Dr Petar Mitrović“ iz Malog Crnića, ostvarivši tako najveći uspeh u svojoj veoma kratkoj karijeri – plasiravši se u Prvu ligu Srbije za 2014. godinu!

Ovaj fenomenalni rezultat, ostvarile su sestre Milošević (Jovana i Milica) i sestre Petrović (Tamara, Tijana i Marija), koje su osvojile 18.5 poena od mogućih 20, dobivši tako svih 5 mečeva više nego ubedljivo.

Od samog starta su bile nemilosrdne prema svojim protivnicama i dobijale mečeve maksimalnim rezultatom, što im je i omogućilo da im u poslednjem kolu, u derbiju lige, protiv ekipe „Čast i slava“ iz Pirota odgovara i nerešen rezultat za osvajanje prvog mesta. Sa tom željom su i ušle u taj, presudni meč, predavši bez borbe na prvoj tabli i spustivši se za po jednu tablu niže, sa namerom da na nižim tablama osvoje ta 2 neophodna poena. Na taj način su izbegle najjaču igračicu lige, WGM Emiliju Đingarovu, ali su sebi zadale i težak psihički zadatak – da izdrže pritisak u odlučujućem meču, u kome su protivnicama svesno prepustile prednost od 1:0. Međutim, devojke su pokazale da su izuzetno stabilne, i vrlo brzo su pobedom na četvrtoj tabli izjednačile rezultat na 1:1 i našle se na korak od cilja. Na preostale dve table je dosta dugo bilo prilično neizvesno, čak je ekipa „Čast i slava“ imala i prednost na trećoj tabli, ali je onda baš tu i usledio težak previd protivnice, te je Tamara Petrović ostvarila svoju petu pobedu i tako donela taj drugi poen ekipi, čime je san pretvoren u realnost! A za ubedljivu pobedu pobrinula se Jovana Milošević, koja je, iako u žestokom cajtnotu, svoju protivnicu dovela do mata i tako postavila konačan rezultat 3:1, čime je trijumf bio kompletan.

Tako je drugo mesto pripalo ekipi „Čast i slava“ iz Pirota, koja je na početku turnira važila možda i za prvog favorita, makar po imenima i titulama igračica. Odigrale su odlično prva tri kola, dobivši ubedljivo svoje protivnice, u četvrtom kolu su se malo mučile protiv ekipe ŠK „Ekonomist“, ali su na kraju i taj meč dobile minimalnim rezultatom, da bi poklekle u odlučujućem meču u petom kolu. Nedostajalo im je možda i malo sreće u tom pomenutom meču, ali generalno, najviše su im nedostajali poeni na četvrtoj tabli, gde su sakupile samo jedan poen iz 5 kola.

Treće mesto osvojila je ekipa ŠK „Ekonomist“ iz Niša, dugogodišnji učesnik ovog takmičenja. I ovog puta su pokazale da su ubedljivo najjača ekipa u Nišu i Nišavskom okrugu, dobivši preostale tri ekipe iz Nišavskog okruga relativno ubedljivo, međutim, boljeg plasmana su ih koštali porazi protiv prve dve ekipe. Na prvoj tabli je Branka Pavlović odigrala odlično i sakupila 4 poena bez poraza, međutim, ostale igračice nisu bile nadahnute kao i ona, pa su se našle uglavnom na polovičnom rezultatu, tako da više od trećeg mesta i bronzanih medalja ovog puta nije moglo.

Od ostalih ekipa, ŠK „Car Konstantin“ je osvajanjem četvrtog mesta i dvema pobedama pokazao da se i na njih može računati u budućnosti, bar što se tiče ženskog šaha u Nišavskom okrugu, dok su ekipe „Niška Banja“ i ŠKGN „Komren“ ovog puta odigrale nešto slabije.

Pobedničkoj ekipi ŠK „Dr Petar Mitrović“, pehar i zlatne medalje uručio je Jovan Mitić, predsednik Takmičarske komisije ŠSCS, dok su medalje za drugo i treće mesto uručivali Igor Lukić predsednik ŠS Nišavskog okruga i Branislav Šuhartović predsednik ŠS Braničevskog okruga.

Ovogodišnje takmičenje će ostati upamćeno i po tome što je učestvovalo najviše ekipa u poslednjih desetak godina.
Šahovski savez Nišavskog okruga i šahovski klub "Ekonomist", još jednom su se pokazali kao odlični organizatori ovakvih manifestacija, te je takmičenje proteklo u fer i sportskoj atmosferi, bez ikakvih problema, tako da su sve učesnice turnira, pogotovo one van Niša, pored pehara i medalja, iz našeg grada ponele i pregršt lepih uspomena.

 


#   Niška Banja   zlatne medalje   prvo mesto   Igor Lukić   Petar Mitrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima