Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Раднички у тешкој ситуацији, дуговања два милиона евра

rssBookmark and Share

09.01.2017. ФК Раднички

Данас је у прес сали хале Чаир одржан састанак управе Радничког са великим делом поверилаца, односно оних којима клуб по разним основама дугује новац. Клуб су представљали председник Скупштине Радан Илић, директор Раде Баста и потпредседник УО Дејан Пропадало.

Раднички у тешкој ситуацији, дуговања два милиона евра

Састанку су присуствовали бројни фудбалери, тренери, чланови Радне заједнице, представници јавних предузећа којима се дугује, навијачи и пријатељи клуба, као и бројни медији.

Укпна дуговања Радничког, изнео је председник Скупштине Радничког Радан Илић, износе око 2 милиона евра, а управо је доскорашњи председник клуба са Чаира и отворио састанак информацијом да је финансијска ситуација изузетно тешка, да је клуб у блокади, те да због тога није у могућности да конкурише за средства из градског буџета за 2017. годину. Од раније је познато да ће по новом закону клуб моћи од Града да добије највише 20 одсто средстава намењених нишком спорту, што додатно отежава ситуацију:

Господин Тончев је, уз подршку премијера, дошао у клуб да помогне, али овако тешку ситуацију ни он није очекивао. Нама прети врло озбиљна опасност од гашења, а бројни повериоци су у ситуацији да не могу да намире своја потраживања. Стога је циљ овог састанка молба и апел повериоцима да део својих потраживања умање и опросте, а клуб би се чврсто обавезао да у врло кратком року такве дугове измири. У супротном, ако не буде добре воље, клуб би могао да оде у стечај, а тада би повериоци остали без могућности да своје дугове наплате, јер Раднички нема своју имовину, ни покретну ни непокретну. Сва имовина клуба своди се на три стола и један компјутер, стар десет година, а то најбоље знају они који су послали извршиоце да наплате своја потраживања. Дакле, жеља нам је да са свим направимо коректне договоре који ће, а то је и председник Тончев чврсто обећао, бити испоштовани у најкраћем могућем року и да клуб настави да функционише, на задовољство свих нас – рекао је Радан Илић у уводном делу састанка.

Потом је реч узео директор клуба Раде Баста:

Много је велики дуг, а ми те паре немамо. То је цифра која је годинама нагомилавана и сада је дошло до тога да клуб више не може да функционише. Овај проблем хитно морамо да решимо, у наредних 15 дана. У супротном, ако не будемо постигли договор, ова управа ће морати да клуб доведе у стечај, да поднесемо Унапред припремљени план реорганизације на седам година, са грејс периодом од годину дана, јер ми нисмо направили те дугове. Милион евра нам је потребно да одржимо клуб на годишњем нивоу, мене је срамота ових фудбалера који нису примили плате, а ево били су и празници и сада треба да почну припреме за други део сезоне. Али, због неких ранијих дуговања и тужби, ситуација је таква каква јесте и зато вас све молим да размислите, да видимо шта ко може да учини, да помогне, нешто смањи, појединци да се одрекну неких камата и да сви заједно поставимо овај клуб на ноге. А све што се договоримо, то ћемо исплатити у року од 30 дана – рекао је први оперативац клуба и потом позвао присутне да се огласе, питају шта желе и дају неки свој коментар на проблем који мучи Раднички
2Први су се за реч јавили представници јавних предузећа који су помагали Раднички, рекавши да су и даље спремни да, у оквиру својих могућности, изађу клубу у сусрет, али да је реч о новцу који није њихов и да се што хитније мора пронаћи заједнички језик. Потом се огласио доскорашњи потпредедник клуба Бојан Маринковић:

Момци који сада играју су поштено зарадили своје плате и са њима треба појединачно да се разговара. Сад, има и оних који нису много играли, па се потеже питање ко их је доводио и за које паре. Али, не може се ни тим људима замерити, јер у том тренутку су биле такве процене, нико није могао унапред да зна ко ће и колико пружити. Појединци су играли у Бразилу, Мађарској, били и у Звезди, дошли су овде као појачања, а после се о њима врло ружно говорило и сада они, верујем, и из неког револта неће то да опросте. Треба да се разговара и са онима који брину о судбини Звезде и Партизана, јер и Раднички је име, клуб велике традиције и не сме да се дозволи да се угаси-прилично емотивно је говорио Маринковић.

Потом се за реч јавио спортски директор клуба Марко Јовановић, који је јавно објавио да се одриче половине својих потраживања према Радничком:

Знам колико је тешка ситуација, овде сам две године као спортски директор, пре тога сам био и играч овог клуба. Ево, одричем се 50 одсто онога што ми припада по уговору – рекао је Јовановић, а потом су поједини навијачи јавно прозвали неколицину бивших играча. Неки су се потом јавили за “реплику”, а први је говорио Предраг Стаменковић:

Ја сам за овај клуб играо и у Српској и у Другој лиги, вратили смо га тамо где му је место и за све то време никада нисмо редовно добијали новац. Увек нам се дуговало и једини начин да наплатимо дуг био је тај да тужимо клуб. Мени је својевремено дуговано 17 хиљада евра и оног дана кад сам наплатио тај новац, ја сам позајмио клубу милион динара и опет ми се и тај новац дугује. Сад видим неке наручене текстове преко поједних портала, блати се моје име, али ја других прихода немам, моја породица и ја живимо од фудбала и ја сам овај новац поштено зарадио-рекао је Предраг, а потом се јавио и Ненад Стаменковић, који је додао да је пристао на репрограмирање дуга, али да се ни нови договор није поштовао.

Говорили су потом још неки фудбалери, међу њима и капитен садашњег тима Александар Јовановић, којем се највише дугује, јер је и најдуже у клубу. Аца је рекао да је неколико пута излазио клубу у сусрет са репрограмом дуга, али да је готово увек долазио у опасност да му тај дуг застари:

Ево, добили смо информацију да се 35 милиона дугује фудбалерима. А где су остали!? Није у реду да се само фудбалери прозивају, а ево, клуб се практично шест или седам година служи мојим новцем који нисам наплатио – рекао је Јовановић.

Да ли је Раднички пред стаечајем?На послетку овог прилично емотивног, али и сасвим конструктивног састанка, директор Радничког Раде Баста је захвалио на разумевању свима који су се одазвали и најавио појединачне разговоре са сваким од поверилаца у наредних 15 дана. После тога ће, како је назначио, бити познато има ли шанси да се Раднички извуче из кризе и какве ће потезе управа клуба предузети.

Након обављеног састанка, клуб је објавио следеће саопштење:

На седници новог руководства ФК Раднички из Ниша и поверилаца, која је одржана 9.јануара 2017. године, постигнут је договор са повериоцима да се не сме дозволити да се угаси ФК Раднички из Ниша. Ново руководство, повериоци, као и фудбалери били су јединствени у ставу да је неопходно да се одржи хитна седница Скупштине Града Ниша, са једином тачком дневног реда – опстанак фудбалског клуба са Чаира.

Присутни градски привредници одлучили су да подрже ново руководство уз образложење да никоме није у интересу да клуб оде у стечај, што је неминовно ако се не помогне клубу да хитно реши проблем нагомиланих дугова. Они су навели да ниједна управа до сада није имала искрен приступ према повериоцима и да нико до сада није транспарентно образложио повериоцима, радницима, навијачима и градјанима Ниша, тешко финансијско стање у којем се клуб налази.

Због новог и отвореног приступа, присутни су дали подршку новом руководству и пожелели им успешну предстојећу сезону.

Упркос очигледној жељи да сви подједнако помогну клубу да опстане, на састанку се нису појавили бивши играчи Миленковић Владимир, Филиповић Ненад, Пејчић Иван и Ђорђевић Владимир, који су тиме показали да им судбина клуба није на првом месту, као и да им је битнији лични или не знамо чији интерес од одрживог договора. Ови бивши играчи својим понашањем и незаинтересованошћу за судбину клуба са Чаира вређају све оне који се залажу да клуб опстане и преживи ово тешко време. Од њих, као и од осталих  повериоца,  затражено је да покажу да су спремни на компромис, што не значи да они треба да се одрекну својих потраживања, већ да буду реални у својим захтевима јер клуб у овом тренутку нема тај новац. Охрабрује то што је већина присутних показала спремност да се одрекне камата, које су огромне и које су се таложиле годинама, док се стиче утисак да је наведеним бившим играчима битније да клуб не постоји, него ли да наплате потраживања, јер у случају стечаја, који је известан ако се не дође до компромиса, они ће дефинитивно остати без својих потраживања јер клуб нема ни покретну, ни непокретну имовину.

То свакако не може бити њихов интерес – да остану без својих потраживања, што изазива сумњу у чијем интересу раде и чине све да ФК Раднички нестане након 94 године постојања.


#   Ненад Стаменковић   навијачи   Раднички ФК   Александар Јовановић   финансије   дуговање   Радан Илић   Марко Јовановић   Раде Баста   Дејан Пропадало   Го игра   Бојан Маринковић
@NisRadnicki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима