Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Основац" из Ниша првак Србије

rssBookmark and Share

27.04.2016. Јужна Србија Инфо

У организацији Шаховског савеза Централне Србије и ХТД „Шумарице“, у Крагујевцу је од 22. до 24. априла одржано Екипно првенство Централне Србије у шаху за 2016. годину, за кадете и кадеткиње – Кадетска лига Централне Србије

"Основац" из Ниша првак Србије

Такмичење је одржано у хотелу „Шумарице“, а право учешћа су имали сви шаховски клубови са територије Централне Србије. Чланови екипа били су млади шахисти и шахисткиње рођени 2000. године и млађи.

            Учествовало је седам екипа у мушкој конкуренцији, а једини представник нашег града, као и читавог Нишавског округа, била је екипа Дечијег шаховског клуба „ОСНОВАЦ“ из Ниша.

Након седам одиграних кола, Дечији шаховски клуб „ОСНОВАЦ“ је освојио прво место, победивши све своје противнике!

          Овај историјски успех, како за наш клуб, тако и за Град Ниш, остварила је екипа у саставу Немања Петровић, Илија Видојковић, Андрија Павловић и Јован Лукић. Тренер победничке екипе је Игор Лукић, међународни ФИДЕ судија и председник Шаховског савеза Нишавског округа.

Реч тренера

​       ​Имајући у виду да се наш клуб не финансира од стране Града, већ искључиво од донација, првенствено родитеља деце, а повремено и од друштвено одговорних појединаца, било је велико питање да ли ће екипа уопште отићи на ово такмичење. Средства за пут смо прикупљали скоро до последњег тренутка, а радило се о свега 30-ак хиљада динара. Захваљујући људима добре воље, новац за одлазак на такмичење је некако прикупљен, а мали „ОСНОВЦИ“ су се одужили на најбољи могући начин – освајањем победничког пехара!
Дечији шаховски клуб “ОСНОВАЦ” је најмлађи шаховски клуб на територији Нишавског округа, и тек трећи дечији шаховски клуб у читавој Србији. Формиран је са циљем да својим деловањем доприноси развоју, промоцији и афирмацији шаха у Нишу и Нишавском округу и повећању бављења шахом међу младима. ДШК “ОСНОВАЦ” окупља децу предшколског и основношколског узраста, и оријентисан је искључиво на рад са младима, јер су они будућност нашег друштва и државе.

У клубу има преко 50 малишана, узраста од 4 до 14 година, који у Школи шаха вредно тренирају сваког дана и припремају се за изазове који их очекују на наредним турнирима. Услед великог броја деце, полазника наше Школе шаха, суочени смо са недостатком шаховских гарнитура и шаховских часовника, као и демонстрационе табле, које су нам потребне за извођење наставе.
Овим путем, позивамо све људе добре воље, да добровољном донацијом у било ком износу допринесу набавци шаховске опреме, која нам је преко потребна – а на тај начин постаће помажући члан нашег клуба и члан Клуба пријатеља ДШК “ОСНОВАЦ”. Помоћ нам је неопходна како бисмо успели да обезбедимо што квалитетније услове за реализацију програма Школе шаха, чији полазници скоро на сваком турниру постижу изузетно запажене резултате.
Надамо се да ћемо након овог великог успеха побудити интерес и жељу, како појединаца, тако и друштвено одговорних фирми, да у складу са својим могућностима, финансијски подрже активности које наш клуб спроводи, и помогну нам у остварењу наших циљева. На тај начин допринеће јачању овог спорта, као и мотивацији деце да се активно укључе у рад нашег клуба и да на тај начин квалитетно употпуне своје слободно време, уместо да посежу за разним пороцима који све више владају међу младима.

Вашу донацију можете уплатити на жиро рачун клуба 160-418128-96, а свака, и најмања помоћ је добродошла, јер желимо да овој изузетној деци обезбедимо боље услове за рад и даље шаховско усавршавање.

Сваку донацију ћемо са великим задовољством објавити на нашем веб сајту (www.osnovacblog.wordpress.com), као и на нашој ФБ страници (www.facebook.com/SkolaSahaOsnovac), истичући допринос за развој и промоцију шаха у Нишу и шире.


#   шах   прво место   Игор Лукић   ДШК Основац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима