Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија освојила златну медаљу на Европском првенству за младе кошаркаше у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 31.07.2023. КСС

Мушка У18 репрезентација Србије освојила је златну медаљу на Европском првенству у Нишу, пошто је у сјајној атмосфери, пред преко 4.000 гледалаца у дворани „Чаир” у финалу победила Шпанију 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20)

Фото: КСС
Фото: КСС

Бронзана медаља припала је Немачкој која је у борби за пласман била боља од Француске – 67:59.

Финале је донело велику борбу две одличне екипе. Читаво прво полувреме протекло је изједначеној игри две по свему врло сличне екипе. Тон игри нашег тима давао је одлични Никола Топић. Али капитену је била потребна подршка да би Србија направила корак даље.

У наставку се разиграо Митар Бошњаковић. Био је незаустављив. Његовом тројком Србија је почетком последњег периода направила први осетнији бег – 54:63, Ристић је додао тројку, па Николић још једну и наш тим је отишао на плус 13 – 56:69.

Испоставило се да је питање победника тада решено. Сјајном одбраном Орлићи су чували дистанцу, потпуно осујетили све идеје у нападу Шпаније која до краја није успела да угрози нашу победу.

Најефикаснији у нашем тиму био је Никола Топић са 24 поена и 8 асистенција, Митар Бошњаковић је додао 21 поен уз 7 скокова, двоцифрен учинак имао је још Андреј Мушицки – 12 поена.

Комплетну статистику можете видети овде.

Фото галерију можете видети овде.

Ненад Стефановић, селектор Србије, био је поносан:
– Кошарка се вратила кући. Немам шта да кажем. Доминантно… Ниједна утакмица у егалу. Све решено на време. Свака част момцима. За месец дана смо направили кохезију, направили смо 12 ратника који су спремни да погину једни за друге, да играју одбрану, да уђеш да играш одбрану пет минута, да не пипнеш лопту и да изађеш срећан. То је донело резултат данас. Погледајте статистику, нисмо најбољи у шуту за три. Међу горима смо, веероватно. Али имамо у свакој утакмици некога другога који је искочио. Тимска игра је донела трофеј.

И лично му значи овај трофеј.
– Сигурно највећи у досадашњем делу каријере. Не постоји већа сатисфакција. Ја сам један од ретких који и када је постао тренер, жеља ми је била да водим репрезентацију, а не…

Како је рекао, више се бринуо у полуфиналу, него у финалу.
– Сада нисам имао дилему какав ће да буде исход након отварања утакмице. Наш циљ је био да победимо Французе и Шпанце. Уз сво поштовање, нећемо да се меримо са другима. Наравно, требало је победити све те тимове. Сви раде. Видели сте, Немци су трећи. Некако се видело у момцима да верују да можемо да их добијемо. Иако су они били фаворити.

Публици се одмах после утакмице захвалило на подршци, истакао да овај успех без њих не би био могућ.
– Искрено, ово ми није било ни у најлуђим сновима. Да ће да буде пуна хала, оволико деце. Ови момци су као Битлси… Нестварно искуство за њих. Понашање публике, навијање, све је било феноменално.  За играче успомена за цео живот.

Никола Топић, капитен Србије и МПВ Европског првенства.
– Феноменалан осећај. Честитао бих саиграчима тренеру, стручном штабу. Мислим да смо заслужили ово. Радили смо месец и по дана. Хвала публици која је долазила у великом броју на сваку утакмицу да нас подржи. Идемо даље. Невероватан је осећај када ти скандирају са трибима, мени то много значи. Хвала им до неба.

О МВП награди, првој петорци…
– Битнија је ова медаља коју смо освојили.

Богољуб Марковић, члан прве петорке…
– Немам речи да овај тренутак опишем. Стварно морало је да се буде овде, да се окуси ово. Никад у животу пре нисам играо пред овом публиком, која овако за мене навија. Ово је моменат који никада у каријери нећу заборавити.

О томе да је у најбољој петорци кратко је рекао:
– Битно да је да смо победили, да нисмо не би имало никаквог значаја. Али да не лажем, значи ми уз ову победу.


#   Ниш   кошарка   репрезентација   златна медаља   Европско првенство у кошарци за јуниоре   У18 кошарка
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима