Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Звезда одбранила титулу првака Србије

Bookmark and Share

Београд 10.06.2016. Бета, Партизан, Јужна Србија Инфо

Кошаркаши Црвене звезде одбранили су титулу првака Србије, пошто су у четвртак увече у Београду савладали Партизан са 70:65 (18:22, 23:17, 15:9, 14:17), и тако славили са 3:1 у финалној серији плеј-офа Супер лиге.

Фото: Инфо-Г
Фото: Инфо-Г

Ово је Звезди други трофеј ове сезоне, пошто је раније освојила и Јадранску лигу. Најефикаснији у победничком тиму били су Таренс Кинзи, Марко Симоновић и Маик Цирбес са по 15 поена. Лука Митровић постигао је 10 поена.

Партизан је предводио Новица Величковић са 19 поена. Џамар Вилсон постигао је 13, а Кевин Џонс 10 поена.

Ривали су ову утакмицу, као и претходну, почели тврдо, са много грешака. Партизан се ипак боље снашао у домаћој атмосфери и стекао је предност, која је највише износила шест поена, први пут 12:6. Звезда је грешила у одбрани и није погађала са дистанце. Симоновић и Кинзи одржавали су црвено-беле у игри.

Партизан је у првој четвртини имао проблема са пеналима, тако да је Мурић већ после седам минута имао три личне грешке. Црно-бели су после првих 10 минута водили 22:18 захваљујући кошу Андреје Милутиновића уз звук сирене.

Звезда је боље почела другу четвртину – Марко Симоновић је погодио тројку, а Лука Митровић искористио оба бацања за прво вођство црвено-белих, 23:22. Партизан се, међутим, брзо вратио јер су гости били нервозни. У другој четвртини разиграо се и Величковић, тако да је Партизан поново имао шест поена предности.

Са друге стране је почео да погађа и Кинзи и он је готово сам одржавао Звезду у игри. Црвено-бели су такође много грешили у одбрани, али Партизан није успевао да искористи те грешке, тако да су гости све време били у игри.

Звезда је још једном на кратко повела, 32:31, али је Партизан поенима Вилијамса и Величковића повратио предност, да би серијом грешака у финишу полувремена црвено-бели поново повели и на одмор отишли са два поена предности, 41:39.

Звезда је много боље почела и друго полувреме и кошевима Митровића увечала предност. На почетку треће четвртине незгодно је пао Стефан Јовић, који је после тога уз помоћ медицинског особља изашао са паркета и из хале.

То, међутим, није пореметило Звезду, која је смирила темпо, заиграла бољу одбрану и почела да користи своје шансе у нападу и после минималног вођства 45:44 направила серију од 8:0 и стекла предност од 53:44 у финишу треће четвртине. Партизан је промашивао шутеве, а често је акције завршавао индивидуалним покушајима, али без успеха.

Звезда је последњу четвртину почела са осам поена предности, 56:48, а онда је после нове тројке Симоновића дошла до 11 поена предности, 59:48, почетком четврте четвртине. Звезда је у 35. минуту водила са 65:54, али се Партизан није предавао и поенима Величковића и Петра Аранитовића са пенала пришао на 65:58, али потом није искористио неколико напада, упркос доброј одбрани.

Џамар Вилсон је три минута пре краја погодио тројку и смањио на 65:61. Оба тима после тога нису искористила неколико напада. Звезда је трошила време, а Мурић је са пенала смањио на 65:63, на 39 секунди пре краја. Меч је после тога ушао у пенал завршницу, али су црвено-бели били сигурни.

Цирбес је у финишу погодио сва четири кључна бацања и донео велику радост свом тиму.

Према званичним подацима, меч је гледало 6.500 гледалаца, али их је у Пиониру било много више. На терен су често упадали предмети и пиротехника.

Партизан НИС: Аранитовић 3, Џоунс 12, Мурић 4, Маринковић, Величковић 19, Витковац 4, Ђумић, Магдевски, Милутиновић 4, Вилијамс 5, Врабац 1, Вилсон 13

Црвена звезда Телеком: Кинзи 15, Ребић, Дангубић 3, Митровић 10, Лазић, Мицић 5, Симоновић 15, Гудурић, Јовић 3, Милер 4, Цирбес 15, Штимац

Дејан Радоњић

Радоњић: Испунио сам обећање из новембра

Тренер кошаркаша Црвене звезде Дејан Радоњић био је врло задовољан после одбране трофеја првака Србије, а новинарима је у дужем разговору рекао да је био у праву када је превдиђао тешку серију финала плеј-офа.

„Сад треба сигурно мало дуже да се прича, али да кренемо од вечерашње утакмице, а кад бисмо кренули од почетка, не знам да ли бих стигао на славље. Рекао сам да ће серија бити тешко, тако је било. Било је битно да будемо концентрисани од почетка и издржимо све што Партизан добро ради, и то пред својим навијачима. Одиграли смо такмичарски одличан меч, са сјајном одбраном“, рекао је Радоњић новинарима.

Радоњић је најављивао тешке мечеве и занимљив плеј-оф.

„Свако има своје мишљење, ја имам своје. Показало се још једном да сам био у праву. Полуфинале је било одлично. У финалу смо видели четири лепе кошаркашке представе. Успели смо на крају да будемо бољи од Партизана и одбранимо трофеј и на тај начин завршимо трофејом фантастичну сезону. Ова је боља од прошле, за коју се сматралао да ће бити јако тешкто достићи је“, рекао је Радоњић.

Радоњић је прокоментарисао и наводе да је Звезда успешна због великог буџета.

„Искрено да кажем, смета ми стално потенцирање неких ствари, које су некима битне. Кад играмо против Реала онда паре не играју, онда кад играмо против неког другог...Нисам никада желео тиме да се бавим. Мислим да то није донело овакав резултат. Било ми је задовољство да радимо са једном сјајном групом момака. Било нам је тешко, било је много тога...А сад Калемегдан. Најавио сам ово 3. новембра, после пораза од 40 разлике од Химкија. Одржао сам и то обећање. Хвала“, рекао је Радоњић.

Црногорски тренер је вечерас остварио 172. победу у Црвеној звезди и тако постао тренер са највише победа у историји клуба.

„Јако велика част за мене да будем у групи најбољих тренера Црвене звезде, Ранка Жеравице, Небојше Поповића, Бате Ђорђевића, Лалета Лучића... Ја јако волим кошарку и јако сам посвећен. Никада не фали мотива за рад. Можда мало атипично за Црногорца, али ето“, рекао је Радоњић.

На питање да ли ће остати у Звезди и следеће сезоне, Радоњић се само насмејао.

Тренер Звезде је на конференцију за новинаре дошао у тренерци. Он се због тога извинио, рекавши да су га играчи исполивали шампањцем уз шаљиви коментар: "Сад су постали храбри".

Александар Џикић

Џикић: Поносан сам на своје играче

Тренер Партизана Александар Џикић рекао је да је поносан на своје кошаркаше како су играли и како су се понашали током плеј-офа Супер лиге.

„Честитам Звезди на освојеној титули. Честитам и својим играчима. Врло сам поносан на њих. Врло сам поносан на то како су се понашали, како су играли, са свим својим врлинама и манама и колико су желели да покажу да схватају шта играње у клубу са великом традицијом значи. Без обзира на тренутну ситуацију у којој се налазимо и која са њима нема никакве везе“, рекао је Џикић.

„Били смо близу. У појединим моментима смо правили грешке које нисам очекивао. Много је тешко да се игра у овом ритму. Од кад је кренула КЛС...у ствари, нећу, испашће да тражим алиби. Честитам Звезди, мојим играчимаа, навијачима, нарочито на ономе после утакмице, а и на томе како нас бодре целе сезоне“, рекао је Џикић.

Он је казао да му је тешко да прича о томе каква је била сезона Партизана, али је казао да је уопштено задовољан учињеним до паузе у првенству.

„То се некако осетило на нама и на Звезди. Мислим и даље да није нормално да се плеј-оф игра на два дана, због људи кој воле кошарку. Много је тешко свака два дана бити концентрисан, квалитетан, али добро. Надам се да ће следеће године бити боље, да ће се планови сезоне знати што пре и на време. Генерално, било је и лоших и добрих ствари. Можда је боље да питате председника и оне који воде клуб“, рекао је Џикић.

Он је казао да Кевин Џонс сигурно неће остати, јер му је цена скочила и клуб нема новца да је плати. Он је казао да је у прелазном року приоритет да се дође до најбољих домаћих играча.

„То неће бити лако. Концепција тимова који имају квалитетне играче је да иду у иностранство. Ја сам и раније рекао да у ФМП-у има неких играча који би појачали Партизан. Не знам шта Звезда планира са њима, али тамо има неких играча које бих лично волео да тренирам. Изаћи ћемо на маркет српских играча, али њих нема превише“, рекао је Џикић.

Тренер је истакао да су проблеми Партизана дубоки.

„Ми после дуго времена немамо ни једног играча на списку сениорске и универзитетске селекције. То су чињенице. Ми као клуб морамо да урадимо нешто по том питању ако хоћемо да парирамо, прво Звезди, која је наш, не знам да ли је то одговарајући израз, вечити ривал. То захтева много рада, стрпљења и стратешког размишљања. Сад, да ли ће клуб то да ради са мном или без мене...“, рекао је Џикић.

Он је казао да ће тим следеће сезоне сигурно играти неко европско такмичење, као и да је то добра ствар за град.

„Сви знате које проблеме има Партизан и какви су они. Можда некима смета што их решавамо мирно, али ствари се мењау и дешавају. Има увек оних који би то да се уради брже-боље. Проблеми нису мали, али капирам да председник и Управно одбор раде свој посао. Мој став је да прво почистиш своје двориште“, рекао је Џикић.

Новинаре је питало да ли ће у клубу можда остати Новица Величковић, после чега је Џикић изнео низ похвала на играчев рачун.

„Људи не верују када им кажемо за колико новца игра Новица. То је дефиниција онога ’дошао сам да помогнем’. Новица је играч који није беби пудер. Он захтева од људи око себе обавезу највећег могућег степена. Када играш са њим, не можеш да се не бориш, то је неприхватљиво. Он је тотално ’олд скул’ човек. Можеш да играш лоше, али не и да се не бориш. Било је тренутака када млађи не капирају то шта је он, али то није само проблем Партизана, то је проблем српске кошарке“, рекао је Џикић.

„Дај боже да имамо више људи као што је Новица у нашој кошарци, јер једино то може да нас врати тамо где хоћемо да будемо“, додао је он.

На питање новинара да прокоментарише то што је честитао сваком играчу и члану стручног штаба, Џикић је одговорио да мисли да је то нормално.

„Они су моји противници, нису моји непријатељи. Они мисле исто мени што и ја њима. Сигуран сам да би било исто да је било другачије. То је нормално, нисам ни размишљао о томе“, рекао је Џикић.

Фото: Инфо-Г


#   Београд   кошарка   Витковац   Партизан КК   Стефан Јовић   Суперлига   Црвена Звезда КК   Александар Џикић   Црвена Звезда   Дејан Радоњић   Лука Митровић   Новица Величковић
@PartizanBC @kkcrvenazvezda @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима