Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Звезди дерби и финале Купа

rssBookmark and Share

21.02.2015. ЈужнаСрбијаИнфо, Б92, Мондо,

Кошаркаши Црвене звезде победили су Партизан са 76:67 и пласирали су се у финале Купа Радивоја Кораћа у нишком „Чаиру“.

Звезди дерби и финале Купа

Црвено-бели у финалу Купа Кораћа после победе над "вечитим" ривалом. Блажич најистакнутији у преломним моментима. Павловић и Милутинов испали са по пет прекршаја, Мурић повредио скочни зглоб.

Занимљиво, ’вечити дерби’ у полуфиналу Купа завршен је идентичним резултатом као први сусрет два тима у АБА лиги крајем новембра.

У хали Чари вођена је велика борба за пролаз у финале Купа Радивоја Кораћа. Успешнија је била Црвена звезда која је савладала црно-бели тим резултатом 67:76 (18:26, 16:17, 16:13, 17:20) и тако осигурала себи место за директу борбу за „Жућкову левицу“.

Уводни минути меча били су у знаку Павловића и Вилијамса, док је Милосављевић обављао добар посао у скоку. Уследио је период пада у концентрацији и изгубљених лопти на обе стране. Први су игру стабилизовали црвено-бели, а Павловић је наставио са одличном издањем 10:10. Милутинов и Мачван су погађали са својих позиција. Одбрану српског шампиона пробијали су Маријановић и Митровић, који је постигао прву тројку на мечу 15:19. Након нове тројке Калинића, клупа Партизана НИС затражила је тајм-аут при резултату 15:24. Соло акцијом капитен Милосављевић прекинуо је низ актуелног освајача купа, крај прве деонице 18:26.

Џенкинс је продором донео Звезди прву двоцифрену предност 18:28. Први већи проблем Партизан НИС био је у 13. минуту када је досуђена трећа лична грешка Паловићу па је морао да напусти игру. Црвено-бели су то одмах искористили и повећали резултатску предност 21:33. Изабраници тренера Вујошевића нису били на висини задатка при извођењу слободних бацања. Коначно је Тепић пробио линију одбране ривала, а Андрић деловао са дистанце. Ипак, нове изгубљене лопте у нападу спречиле су материјализацију добре одбране 28:39. Након паузе у игру је поново ушао Павловић и уз звук сирене за крај полувремена постигао веома важну тројку 34:43.

Мачван је преузео одговорност, реализовао шут ван линије 6,75 и из рекета, а борбеност капитена на обе стране терена донела је нову енергију тиму из Хумске. Поени Мурића натерали су клупу Звезде да затражи минут договора при резултату 41:45. Много боља одбрана српског шампиона одмах је дала резултат. У 25. минуту Лазићу је досуђена техничка грешка, и црно-бели су наставили серију од 11:2. Цирбес је након дужег периода прекинуо пост своје екипе. Убрзо су момци у црвеним дресовима вратили двоцифрену предност 42:52 и одбили налет српског шампиона. У последњем минуту трећег периода Калинићу је досуђена техничка грешка, а Мачван је одличном завршницом везао шест поена за 50:56 и улазак у одлучујући период игре.

Наставио је Мачван серију, допринео је и Ђумић за 54:58. Звезда је појачала одбрану, а након тројке Блажича резултатски се изнова одлепила на 54:63 у 35. минуту. Изгбљене лопте у нападу и офанзивни скокови противника, правили су велики проблем Партизану 55:63. У 36. минуту Павловић је напустио игру због пет личних грешака. Блажић је пробијао одбрану црно-белих, исто су чинили Тепић и Мачван, али своје поене су морали да зараде са линије пенала 62:69. У последњем минуту меча повредио се и Мурић, и морао је да напусти игру. Наду за последњипокушај преокрета донела је тројка Милосављевића за 65:70. Међутим, није било довољно времена и Црвена звезда је победом 67:76 прошла у финале Купа Радивоја Кораћа.

’Црвено-бели’ су контролисали резултат током већег дела утакмице и тако ће у недељу бранити ’Жућкову левицу’, коју су освајали у последње две године.

Изабраници Дејана Радоњића ће се у финалу, у недељу од 17 часова, борити са Мега Лексом, који је раније током дана победио Вршац Свислајон са 85:66.

Гробари и Делије певали песму: Седам година... Фото: МН Пресс

Гробари и Делије певали песму: Седам година...

Навијачи Црвене звезде и Партизана, Делије и Гробари, могу да се сложе и помире око одређених ствари.

То је доказано и ове вечери у току полуфинала Купа Радивоја Кораћа у Нишу, у препуном "Чаиру", са чијих је трибина углавном долазио стандардан навијачки репертоар пун увреда и претњи.

Нажалост, и овог пута повод за краткорочно примирје између две зараћене трибине био је - тужан.

Као и када су Србију погодиле поплаве, а потом и прошле јесени био изгубљен један млад живот, живот Марка Ивковића "Јагоде", Гробари и Делије показали су солидарност и одређен степен навијачке етике.

И једни и други скандирали су име Зорана Вујовића, а онда и отпевали песму: "Седам година није са нама, не заборавимо Вујовић Зорана".

Гробари и Делије певали песму: Седам година... Фото: МН Пресс

Утакмица се играла на седму годишњицу смрти Зорана "Зокија" Вујовића, навијача Партизана рођеног у Скопљу, који је погинуо током митинга под називом "Косово је Србија". Тада је, 21. фебруара 2008. године, у изливу беса због једностраног проглашавања независности такозване Републике Косово, дошло и до демолирања Амбасаде САД у центру Београда, а када су се нереди смирили, Вујевићево беживотно тело било је пронађено унутар запаљене зграде.

Зоран је, у тренутку смрти, био студент друге године студент Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Пре утакмице било је инцидената између Делија и полиције, али није дошло до контакта две навијачке групе, делом и због тога што нису у исто време једни и други стигли испред "Чаира" и ушли у дворану.

У току самог меча, догодила се по једна чарка на обе трибине - међусобно гуркање навијача и понеки ударац, али то нису били нереди већих размера.


#   кошарка   навијачи   Партизан КК   Куп Радивој Кораћ   Црвена Звезда КК   беживотно тело   Црвена Звезда
@PartizanBC @kkcrvenazvezda @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима