Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zvezdi derbi i finale Kupa

rssBookmark and Share

21.02.2015. JužnaSrbijaInfo, B92, Mondo,

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan sa 76:67 i plasirali su se u finale Kupa Radivoja Koraća u niškom „Čairu“.

Zvezdi derbi i finale Kupa

Crveno-beli u finalu Kupa Koraća posle pobede nad "večitim" rivalom. Blažič najistaknutiji u prelomnim momentima. Pavlović i Milutinov ispali sa po pet prekršaja, Murić povredio skočni zglob.

Zanimljivo, ’večiti derbi’ u polufinalu Kupa završen je identičnim rezultatom kao prvi susret dva tima u ABA ligi krajem novembra.

U hali Čari vođena je velika borba za prolaz u finale Kupa Radivoja Koraća. Uspešnija je bila Crvena zvezda koja je savladala crno-beli tim rezultatom 67:76 (18:26, 16:17, 16:13, 17:20) i tako osigurala sebi mesto za direktu borbu za „Žućkovu levicu“.

Uvodni minuti meča bili su u znaku Pavlovića i Vilijamsa, dok je Milosavljević obavljao dobar posao u skoku. Usledio je period pada u koncentraciji i izgubljenih lopti na obe strane. Prvi su igru stabilizovali crveno-beli, a Pavlović je nastavio sa odličnom izdanjem 10:10. Milutinov i Mačvan su pogađali sa svojih pozicija. Odbranu srpskog šampiona probijali su Marijanović i Mitrović, koji je postigao prvu trojku na meču 15:19. Nakon nove trojke Kalinića, klupa Partizana NIS zatražila je tajm-aut pri rezultatu 15:24. Solo akcijom kapiten Milosavljević prekinuo je niz aktuelnog osvajača kupa, kraj prve deonice 18:26.

Dženkins je prodorom doneo Zvezdi prvu dvocifrenu prednost 18:28. Prvi veći problem Partizan NIS bio je u 13. minutu kada je dosuđena treća lična greška Paloviću pa je morao da napusti igru. Crveno-beli su to odmah iskoristili i povećali rezultatsku prednost 21:33. Izabranici trenera Vujoševića nisu bili na visini zadatka pri izvođenju slobodnih bacanja. Konačno je Tepić probio liniju odbrane rivala, a Andrić delovao sa distance. Ipak, nove izgubljene lopte u napadu sprečile su materijalizaciju dobre odbrane 28:39. Nakon pauze u igru je ponovo ušao Pavlović i uz zvuk sirene za kraj poluvremena postigao veoma važnu trojku 34:43.

Mačvan je preuzeo odgovornost, realizovao šut van linije 6,75 i iz reketa, a borbenost kapitena na obe strane terena donela je novu energiju timu iz Humske. Poeni Murića naterali su klupu Zvezde da zatraži minut dogovora pri rezultatu 41:45. Mnogo bolja odbrana srpskog šampiona odmah je dala rezultat. U 25. minutu Laziću je dosuđena tehnička greška, i crno-beli su nastavili seriju od 11:2. Cirbes je nakon dužeg perioda prekinuo post svoje ekipe. Ubrzo su momci u crvenim dresovima vratili dvocifrenu prednost 42:52 i odbili nalet srpskog šampiona. U poslednjem minutu trećeg perioda Kaliniću je dosuđena tehnička greška, a Mačvan je odličnom završnicom vezao šest poena za 50:56 i ulazak u odlučujući period igre.

Nastavio je Mačvan seriju, doprineo je i Đumić za 54:58. Zvezda je pojačala odbranu, a nakon trojke Blažiča rezultatski se iznova odlepila na 54:63 u 35. minutu. Izgbljene lopte u napadu i ofanzivni skokovi protivnika, pravili su veliki problem Partizanu 55:63. U 36. minutu Pavlović je napustio igru zbog pet ličnih grešaka. Blažić je probijao odbranu crno-belih, isto su činili Tepić i Mačvan, ali svoje poene su morali da zarade sa linije penala 62:69. U poslednjem minutu meča povredio se i Murić, i morao je da napusti igru. Nadu za poslednjipokušaj preokreta donela je trojka Milosavljevića za 65:70. Međutim, nije bilo dovoljno vremena i Crvena zvezda je pobedom 67:76 prošla u finale Kupa Radivoja Koraća.

’Crveno-beli’ su kontrolisali rezultat tokom većeg dela utakmice i tako će u nedelju braniti ’Žućkovu levicu’, koju su osvajali u poslednje dve godine.

Izabranici Dejana Radonjića će se u finalu, u nedelju od 17 časova, boriti sa Mega Leksom, koji je ranije tokom dana pobedio Vršac Svislajon sa 85:66.

Grobari i Delije pevali pesmu: Sedam godina... Foto: MN Press

Grobari i Delije pevali pesmu: Sedam godina...

Navijači Crvene zvezde i Partizana, Delije i Grobari, mogu da se slože i pomire oko određenih stvari.

To je dokazano i ove večeri u toku polufinala Kupa Radivoja Koraća u Nišu, u prepunom "Čairu", sa čijih je tribina uglavnom dolazio standardan navijački repertoar pun uvreda i pretnji.

Nažalost, i ovog puta povod za kratkoročno primirje između dve zaraćene tribine bio je - tužan.

Kao i kada su Srbiju pogodile poplave, a potom i prošle jeseni bio izgubljen jedan mlad život, život Marka Ivkovića "Jagode", Grobari i Delije pokazali su solidarnost i određen stepen navijačke etike.

I jedni i drugi skandirali su ime Zorana Vujovića, a onda i otpevali pesmu: "Sedam godina nije sa nama, ne zaboravimo Vujović Zorana".

Grobari i Delije pevali pesmu: Sedam godina... Foto: MN Press

Utakmica se igrala na sedmu godišnjicu smrti Zorana "Zokija" Vujovića, navijača Partizana rođenog u Skoplju, koji je poginuo tokom mitinga pod nazivom "Kosovo je Srbija". Tada je, 21. februara 2008. godine, u izlivu besa zbog jednostranog proglašavanja nezavisnosti takozvane Republike Kosovo, došlo i do demoliranja Ambasade SAD u centru Beograda, a kada su se neredi smirili, Vujevićevo beživotno telo bilo je pronađeno unutar zapaljene zgrade.

Zoran je, u trenutku smrti, bio student druge godine student Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Pre utakmice bilo je incidenata između Delija i policije, ali nije došlo do kontakta dve navijačke grupe, delom i zbog toga što nisu u isto vreme jedni i drugi stigli ispred "Čaira" i ušli u dvoranu.

U toku samog meča, dogodila se po jedna čarka na obe tribine - međusobno gurkanje navijača i poneki udarac, ali to nisu bili neredi većih razmera.


#   košarka   navijači   Partizan KK   Kup Radivoj Korać   Crvena Zvezda KK   beživotno telo   Crvena Zvezda
@PartizanBC @kkcrvenazvezda @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima