Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

5 разлога због којих туристи обожавају јужну Србију

rssBookmark and Share

Ниш 22.10.2022. Промо

Захваљујући савршеним природним пределима и уникатним одликама, јужна Србија је лако постала прави бисер Србије. Све њене знаменитости надалеко су познате, док је све више туриста који се опредељују управо за овај предео наше земље.

Илустрација
Илустрација

Различити речни токови, чиста језера, историјска утврђења и многи други културни и друштвени споменици могу се наћи на сваком кораку. Мноштво је разлога због којих су туристи толико виђени на југу Србије, а природне лепоте су само допринеле још већем интересовању. Стога, припремите се да упознате карактеристике и благодети које само југ Србије има.

 

Јужна Србија је предео специфичних обичаја и традиције

Уколико сте жељни да упознате што већу разноликост култура и народа на једном месту, јужна Србија је идеална локација за вас. Југ Србије је вековима био под влашћу различитих владара, који су са собом доносили културу и обичаје свог народа. Због таквог утицаја, данас се широм југа могу срести различити дијалекти, изговори и обичаји. Иако су Срби ти који преовладавају на овом простору, често ћете моћи да сретнете и народе другачијих припадности, који изузетно негују свој језик и културу. Великодушност, гостопримство и савршен гурманлук јесу ствари које ће вас дочекати на прагу сваког ресторана.

Поред специфичних обичаја које ћете срести овде, југ Србије се ипак највише одликује по гурманским специјалитетима којима нико не може да одоли. Чувени лесковачки роштиљ познат је надалеко, док је ајвар храна која се аутоматски повезује са југом Србије. Међутим, посебна карактеристика јесте та што се овакви специјалитети конзумирају у изобиљу, уз традиционалну српску музику и позитивну атмосферу. Стога, уколико сте љубитељ добрих забава и квалитетног провода, пођите путем југа Србије.

Светски феномени су смештени на југу Србије

Иако је за светске феномене карактеристично да се налазе на неким популарнијим местима, неколико њих је изабрало баш Србију. Прави природни феномен на светском нивоу чини Ђавоља варош, споменик природе на југу Србије. Ђавољу варош чине два природна феномена која су ретка у свету, а то су специфични, атрактивни облици рељефа и два извора јако киселе воде. Природа око њих изгледа готово мистично, док је читав амбијент тајновит и одаје утисак мистерије. Овакав геоморфолошки феномен је јединствен у читавој Србији, а у свету је редак пример. За Ђавољу варош се везује много прича и легенди, које мештани и данас преносе младима у циљу очувања традиције и културе. Верује се да се у тим фигурама налазе несрећни младенци, док је у читаву ситуацију ђаво умешао своје прсте.

 

Провозајте се првом гондолом у Србији

Стара планина је постала једна од најатрактивнијих локација у Србији, захваљујући све развијенијем туристичком потенцијалу и све већем улагању у саме атракције на планини. Због тога, зима на Старој планини биће одмор који ће вам остати заувек у сећању. Будући да је Стара планина један од највећих скијашких центара у нашој земљи, управо овде можете научити своје прве скијашке кораке. Поред тога, вожња првом гондолом у Србији употпуниће ваше зимске дане.

Уколико се ипак одлучите да посетите Стару планину током лета, на располагању је прегршт ствари које можете обићи и посетити. Стара планина обилује фантастичним видиковцима, од којих су неки обележени и означени, док су други скривени и тешко проходни. Карактеристично је то да у току шетње, на врховима Миџорима можете затећи снег у сред лета, што заиста представља интересантан призор. Све што је потребно јесте да посетите страницу Стара планина апартмани, одаберете смештај по својој мери и уживате у летњим данима Старе планине.

Градови јужне Србије сведоче о бурној прошлости

Градови југа Србије су заслужено постали главни економски, културни и друштвени центри читаве Србије. Калдрме градова на југу Србије још увек причају славне историјске приче, али и многе бродоломе српских војника. Када је у питају Врање, ритам севдаха још увек се може чути улицама овог града. Тим лаганим ритмом долази се и до Зграде начелства, која је смештена на Тргу републике. Представља једну од најлепших зграда, која је током историје више пута рушена и оштећена од стране бугарских окупатора. Због таквих околности, Зграда начелства се данас налази у лошем стању. Са друге стране, у Нишу можете и данас прошетати чувеном тврђавом, која чува тајне прошлих владара и народа.

Бање јужне Србије суделују у излечењу различитих болести

Поред дивних природних атракција, јужна Србија је позната и по изузетно лековитим бањама, које својим термалним изворима и различитим погодностима успешно лече многе људе. Будући да бањски туризам доживљава свој процват, јужна Србија је право место за уживање у бладогетима које једна бања пружа. Најпознатија бања на овим просторима је свакако Нишка бања, која у својој понуди има неколико термалних вода, различите спа центре, сауне и остале погодности које помажу у лечењу различитих дијагноза. Поред ње, као изузетне бање истичу се и Сијаринска бања и Пролом бања.

Захваљујући свим наведеним предностима, чарима и лепотама предела, јужна Србија је лако постала место које туристи обожавају и којем се увек враћају. Специфичан звук тамбураша, уникатни укуси који се само ту могу срести и приче које остављају без даха ствари су које јужну Србију дижу на сам трон посећености. Стога, не оклевајте, већ резервишите идеалан смештај и упустите се у путовање из снова.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Пролом Бања   туризам   Стара планина   Јужна Србија регион   Нишка Бања   Сијаринска Бања   бање
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима