Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Испражњено Растовничко језеро код Прокупља

rssBookmark and Share

15.06.2012. Извор: Курир

На захтев ЈП "Србија воде" прокупачко Јавно комунално предузеће "Градски водовод" испразнило Растовничко језеро како би га вратило основној намени - одбрани од поплава

Испражњено Растовничко језеро код Прокупља

На захтев Јавног предузећа "Србија воде" прокупачко Јавно комунално предузеће "Градски водовод" испразнило је Растовничко језеро како би га вратило основној намени - одбрани од поплава, речено је данас у том предузећу.

Како је рекао технички директор "Водовода" у Прокупљу Мома Милојковић ниво акумулације језера снижен је 2,5 метара испод преливнице, односно из језера је одливено око 200.000 кубних метара воде.

"Основни разлог таквог драстичног снижавања нивоа воде у језеру је враћање основне намене овој акумулацији, а то је одбрана од поплава", казао је Милојковић.

Према његовим речима, акумулација на Растовници направљена је пре више деценија како би вода из ње служила привреди, али да никад није коришћена у те сврхе, као и да никад није добила техничку и употребну дозволу.

Без обзира на упозорења на опасност ако се плива у тој води, језеро је било омиљено излетиште и купалиште Прокупчана, као и стециште риболоваца из целе јужне Србије.

Тако је, недавно, удружење риболоваца извршило порибљавање језера са 510 килограма рибље млађи деверике и шарана. И поред тврдње из водопривреде да низак ниво воде неће угрозити рибе, риболовци протестују због нарушавања еколошке средине и угрожавања биљних и животињских врста у језеру.


Коментара: 0


#   Растовничко језеро   језеро   Би Вода   Србија воде
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима