Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Старој планини отворен најмодернији планинарски дом у Србији

rssBookmark and Share

Пирот 29.08.2016. Пиротске вести, Јужна Србија Инфо

У селу Дојкинци на Старој планини данас је у присуству великог броја званица отворен најмодернији планинарски дом у Србији, Спортско рекреативни центар, чија је вредност изградње преко 200.000 евра.

Фото: Пиротске Вести
Фото: Пиротске Вести

Новац за ову инвестицију која ће значајно унапредити развој туризма и повећати смештајне капацитете на Старој планини обезбеђен је из Претприступних фондова ЕУ, на основу пројекта града Пирота и Канцеларије за локални економски развој града. Објекат су свечано, сечењем врпце, пустили у употребу градоначелник Пирота мр Владан Васић, заменик градоначелника Видојко Панајотовић и директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков.

Фото: Пиротске Вести

-Веома ми је драго што данас можемо да презентујемо модеран објекат, да подаримо граду најмодернији планинарски дом у Србији. Ово је некада била војна караула коју смо откупили од војске. Караула је била склона паду, а онда смо у два наврата и преко фондова ЕУ и из нашег буџета караулу смо потпуно реновирали. Овај објекат ће значити свима, и мештанима, већ сада има много интересовања људи из целе Србије који желе да бораве овде.

Фото: plusonline.rs

Овде већ борави група од тридесетак стручњака из области заштите културне баштине који су дошли на семинаре. Већ сада могу да најавим да ће се радити и на спољном уређењу овог објекта, реч је негде око 2000 квадрата у шта ће бити уложено преко 100.000 евра тако да ће овај објекат бити репрезентативан-казао је градоначелник Васић и додао да је град Пирот заинтересован да откупљује карауле од војске које су у лошем стању, попут карауле у Јеловици, Топлом Долу и други објекти, који уместо што пропадају могу да се претворе у врхунске туристичке објекте.

Директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков казао је да је реч о комплексу који ће моћи да прими истраживаче, ђаке, планинаре, извиђаче, спортисте и друге групе посетилаца. На неки начин отварамо овај део Старе планине што је јако важно за развој туризма. Недостајали су нам туристички капацитети овде, али сада само у овом објекту имамо шездесетак лежајева, што нам, уз постојећих четрдесетак лежаја по категорисаним сеоским туристичким домаћинствима, омогућава да примимо два аутобуса туриста, што је за нас важно-закључио је Златков.

Шеф Канцеларије за локални економски развој у Пироту Марија Ђошић казала је да реч о пројекту који је град Пирот реализовао у оквиру Прекограничне сарадње са партнерима из Бугарске из општине Вршец са којом се наставља сарадња.20160829_123104-Након изградње самог објекта и комплетног опремања, ми смо аплицирали за потпуно уређење простора око објекта. То је већ одобрен пројекат, а средином септембра очекује се потписивање уговора и почетак радова. Јако је битно обезбедити добре партнере, ми смо то урадили тако да ми не намеравамо да станемо овде већ увелико спремамо документацију за друга старопланинска села како би спремно дочекали наредни позив за фондове Прекограничне сарадње наредне године-казала је Ђошићева

У име Планинарског клуба Видлич, чији су се чланови 21 годину бринули о караули која је представљала својеврсну базу пиротских планинара, секретар клуба Горан Манчић предао је директору Златкову дуборез на коме је представљен алпиниста.

Коментара: 0


#   Пирот   Стара планина   Владан Васић   Марија Ђошић   Братислав Златков   Дојкинци   Туристичка организација Пирот   Видојко Панајотовић   Планинарски дом   Пиротске вести   Град Пирот
@kzpvladanvasic @pirotskevesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима