Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишка тврђава - светска атракција!

rssBookmark and Share

Ниш 22.01.2016. serbia.com

Утврђење о чијој два миленијума дугој историји сведоче многобројни археолошки налази, постаје све популарнија дестинација за радознале туристе широм света.

Фото: skyscrapercity.com
Фото: skyscrapercity.com

Чудесан град на истоименој реци, који не престаје да интригира и привлачи посетиоце из различитих крајева света. Један од разлога можемо потражити и у томе што родни град цара Константина Великог не открива превише. У калдмрисаним улицама, историјским споменицима, трошним фасадама и старим кафанама, крију се неиспричане приче чији се дух може осетити у узаврелом јужњачком ваздуху.

Ипак, немогућност да се тајне које датирају чак из римског периода сазнају и докуче, опијајуће је привлачна. Баш из тог разлога, тврђава смештана на десној обали Нишаве магнет је за све љубитеље историје, архитектуре, фестивала и необичних легенди. А овде их има у изобиљу. Наиме, Нишка тврђава има континуитет од око два миленијума константног постојања.

Фасцинантно, зар не? Можете ли само замислити колико је овде ратова вођено, колико је љубави састављано и растављано, пријатељстава склапано а непријатељстава окончавано? Сигурни смо да је то немогуће израчунати а ни сазнати, али у томе лежи цела магија. Када се окружите старим зидинама Нишке тврђаве, машта се буди, слике старих времена пролазе пред очима а приче саме навиру.Сцреенсхот 2

У античком периоду нишко утврђење се помиње као снажан каструм, за који римски историчар 6. века, Амијан Марцелин, тврди да је „више пута опседан, али се никада није предао нити би освојен“.

Претпоставља се да је римска тврђава од камена саграђена половином 2. века, када се и Ниш први пут појављује у писаним изворима. Овај град на југу Србије је у 4. веку био стециште римских царева и родно место Константина Великог, првог владара који се преобратио у хришћанство. Бурна историја наставља се његовим рушењем до темеља од стране Хуна (441-442).

Неколико година касније, нишко утврђење обновио је цар Јустинијан И. Ипак, слична судбина наставила је да га прати, па се недуго након тога тврђава нашла на удару Словена. Стари записи сведоче да је Ниш био боље утврђен од Београда, и да својим јаким зидинама и кулама у 10. веку поприма све карактеристике средњовековне тврђаве.

Фасцинантна грађевина је према изворима припадала и цару Манојлу Комнину, Стефану Немањи, кнезу Лазару и деспоту Стефану Лазаревићу, који ју је пре него што је пала у руке турске власти, последњи пут обновио. У периоду када је припадала Турцима тврђава је добила данашњи изглед. Земљано утврђење Хисар подигнуто је 1718., а на његовим темељима изграђена је тврђава слична оној коју данас познајемо.

Испод нових бедема остали су затрпани остаци старог римског и средњовековног утврђења. На новонасталим темељима никло је насеље са дућанима, касарнама, џамијама и осталим грађевинама за војне потребе. Време није прегазило неколико барутана, џамију Бали бега из 16. века и једну засведену грађевину, која се и данас може видети. У српске руке коначно прелази 1877. године.

Нишка тврђава је у мају 1948. године проглашена спомеником културе од изузетног значаја, а 1979. године и културним добром од великог значаја.

Дуга, бурна и неизвесна историја Нишке тврђаве, још увек се ствара. Њене странице у највећој мери данас исписује чувени међународни музички фестивал „Нишвил“, који је постао најпрестижнији џез фестивал Југоисточне Европе.

Ту је и музички фестивал „Нисомнија“, изложбени салон 77, Уметнички павиљон али и разни други споменици историје.

Због свега тога, тврђава је данас место где се одржавају бројни културни и уметнички догађаји, где се људи окупљају и размењују утиске, уживају у погледу на реку и размишљају о величанственој историји утврђења који Ниш краси читава два миленијума.

Коментара: 0


#   Ниш   туризам   Нишвил   туристи   Филмски сусрети   Нишка тврђава   историја   Салон 77   дестинације   Нисомнија фестивал   џез фестивал
@nisville @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима