Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сутра почиње скијање на Старој планини

rssBookmark and Share

Стара планина 08.01.2021. Јужна Србија Инфо

Уз све мере безбедности, Ски центар Стара планина сутра, 9. јануара, почиње са радом. За скијаше и бордере припремљене су стразе 7, 7а и 7б, а у функцији ће бити гондола Јабучко равниште.

Сутра почиње скијање на Старој планини

Поред ових стаза припремљен је и полигон за обуку деце и скијаша почетника.

Недалеко поред Књажевца налази се Стара планина, највећа планина у источној Србији. Високопланински масив простире се као природна граница према Бугарској фасцинантне лепоте и нетакнуте природе. Као једна од најлепших планина наше земље представља огроман потенцијал за развој туризма. Стара планина представља природно богатство изванредног значаја и у првој је категорији природних богатстава.

Готово пет месеци годишње ова српска лепотица налази се под снегом. Надморска висина на којој се простире, од 1.100 и 1.900 м, има одличан потенција за изградњу дугих стаза за алпско скијање.

“Бабин зуб”, који се налази на надморској висини од 1.758 м, један је од најлепших крајолика Старе планине. Маркантне стене Бабиног зуба завршавају се југозападно Миџора (надморске висине 2.169 м), највишег врха Старе планине и Србије. Бабин зуб представља заштићени природни резерват.

Садржај скијашког центра “Бабин зуб” чине стазе на локацијама “Коњарник”, “Сунчана долина”, као и “Маркова ливада”. Скијалиште “Бабин зуб” поседује четвороседну жичару “Коњарник” са покретном траком за укрцавање скијаша, капацитета 1.400 скијаша на сат и ски лифт ”сидро” “Сунчана долина” капацитета 1.200 скијаша на сат, као и дечији ски вртић са покретном траком  “Маркова ливада”.

На локацији “Јабучко равниште” налази се прва гондола у Србији. Осмоседна гондола превози скијаше од хотела у даљи систем жичара и стаза. У оквиру овог дела скијалишта изграђена је и четвороседна жичара, и ски лифт тако да је повезан са делом скијалишта на “Бабином зубу”. Више од 13 километара одлично уређених стаза, различитих тежина, припремљене су за скијаше свих категорија. За љубитеље екстремнијих спортова, обезбеђена је стаза за слободну вожњу. Поред тога, у ски центру Стара планина је изграђен систем за вештачко оснежавање, како би, и у случају недостатка природног снега, посетиоци центра могли да уживају у зимским спортовима.

Више информација на..

https://www.skijalistasrbije.rs/sr/mapa-skijalista-stara-planina

 

Коментара: 0


#   Стара планина   скијање   Бабин зуб   Скијалишта Србије ЈП   зимска сезона
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима