Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

4Д пројекцијом почело обележавање 500 година манастира Јашуња

rssBookmark and Share

Лесковац 27.10.2017. Јужна Србија Инфо

Пројекцијом документарног филма „Првих петсто година“ у Народном позоришту и мултимедијалним спектаклом „Векови духовности“ у 4Д пројекцији на ЛКЦ-у, синоћ је почела прослава петстогодишњице јашуњског манастира Светог Јована Претече.

4Д пројекцијом почело обележавање 500 година манастира Јашуња

Током кратког мултимедијалног спектакла под називом „Векови духовности“ у 4Д пројекцији, окупљеним Лесковчанима, у присуству владике Нишког Арсенија са свештенством и моноштвром, представљена је историја јашуњског манастира, кога је тачно пре 500 година на темељима старе цркве, из предкосовског боја, подигао Андроник Катакузин из угледне византијске царске породице.

Историја кроз векове овог, али и  женског манастира у Јашуњи, била је и тема документарног филма „Првих петсто година“, приказаног претходно на свечаности у Народном позоришту пред бројним Лесковчанима, црквеним велокодостојницима и руководством града Лесковца.

Пре почетка пројекције, госте је поздравио градоначелник Лесковца Горан Цветановић, рекавши да је привилегија и част дати допринос обележавању пет векова манастира Свети Јован, како то чини град Лесковац.

“Вековима је чувар српске историје и српског православља. За лесковачки крај није било бољег сведочанства о узајамности народа и цркве у вековној борби за веру, за национални идентитет. Дајући му нови сјај, одужујемо се прецима, али истовремено дајемо и скроман допринос овом здању и исконским вредностима укорењеним у православљу - казао је Цветановић, изражавајући наду да ће манастир Свети Јован Претеча поносно сијати и наредних 500 година.

На свечаности су наступили вокална групе Либеро, Црквени и Дечији црквени хор „Бранко“.


#   Лесковац   Горан Цветановић   прослава   манастир   Свети Јован   Културни центар Лесковац   Народно позориште Лесковац   историја   манастир Свети Јован   Манастир СВ Јована Јашуње
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима