Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

500 година манастира Светог Јована Крститеља у селу Јашуња

rssBookmark and Share

Лесковац 19.10.2017. Јужна Србија Инфо

Поводом обележавања петстогодишњице Јашуњског манастира Светог Јована Претече, Народни музеј у Лесковцу припремио је четвородневни програм, од 26. до 29. октобра 2017. године.

Фото: Нишка епархија
Фото: Нишка епархија

За ову свечаност припремљена је пројекција филма "Првих петсто година", концерт вокалне групе "Либеро" и Црквено-певачке дружине "Бранко", 4Д пројекција „Векови духовности, промоција монографије „Пет векова Јашуњског манастира Светог Јована Претече, изложба као и свечана академија.

На обронцима Суве Планине, у селу Јашуња недалеко од Лесковца, налази се манастир светог Јована Крститеља. Манастирски храм подигнут је 1517. године на темељима старијег храма из немањићког периода, а подигао је Андроник Кантакузин са браћом. Породица Кантакузин била је у блиским родбинским везама са последњим потомцима деспотске лозе Бранковића. Црква је једнобродна, са полуобличастим сводовима и тремом са западне стране. Храм је у потпуности живописан, а најстарије фреске, насликане су 1524. године захваљујући извесном Петру из Софије. Ове фреске налазе се у наосу. Фреске у средњој зони нартекса насликане су касније, око 1584. године, када је и осликана западна фасада. 

Манастир је неколико пута страдао од Турака, па је због тога често обнављан и преправљан. Манастирска Црква је обновљена 1693. године, када је надзидана и промењена кровна конструкција. Тада је насликан нови живопис, који је у потпуности прекрио стари, а ктитори живописа били су Роман и поп Живко. Манастир је тешко страдао у време Првог и Другог српског устанка, али је убрзо обновљен.Последње радове на фрескама, извео је 1902. године фрескосликар из Велеса, Јаков, уз помоћ сина Ђорђа, задржавајући првобитни распоред композиција. Археолошки, архитектонски и живописни конзерваторски радови су изведени у периоду од 1986. до 1987. године.

Након Октобарске револуције, двадесетих година XX века у манастир се насељавају руски монаси, када почиње материјална и духовна обнова ове светиње. Након Другог светског рата, доласком нове власти, 1952. године манастиру је одузета сва имовина. 

21. маја 1986. године манастир је стављен под заштиту Државе, под редним бројем СК 210, као споменик културе од великог значаја. 2006. године започета је нова обнова манастира, када је подигнут нови конак, звоник и ограда око манастира.


#   Лесковац   прослава   манастир   Нишка епархија   Народна библиотека   1. мај   свечана академија   Јашуње   Манастир СВ Јована Јашуње
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима