Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

8. фебруара 1917. донета олука о подизању Топличког устанка

rssBookmark and Share

Прокупље 08.02.2017. Јужна Србија Инфо

На данашњи дан пре сто година година започео је дводневни збор устаничких чета у селу Обилић у Пустој Реци у Топлици, на југу данашње централне Србије, на којем је одлучено да се подигне устанак против бугарских окупатора.
Одлука за устанак донета је након што су бугарске окупационе власти започеле насилну мобилизацију српских младића

8. фебруара 1917. донета олука о подизању Топличког устанка

До краја фебруара 1917. створена је велика слободна територија са средиштем у Топлици. Устаничка војска имала је око 12.000 припадника, али је Топлички устанак осуђен на пропаст пошто је изостала очекивана помоћ са Солунског фронта. Бугари су приликом гушења устанка, уз ужасна зверства, убили око 20.000 људи, махом цивила, укључујући мноштво жена и деце.

Топлички устанак је био српски устанак, подигнут у Куршумлији, Косаница (област), против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. То је био једини устанак у некој окупираној држави током целог Првог светског рата. Устанак је трајао од 26. фебруара до 25. марта 1917.

Непосредан повод устанка је мобилизација коју су бугарске власти хтеле да изврше на територији Топлице,вЈабланице и Пусте реке.

Обележавање

Централна манифестација обележавања 100 година од Топличког устанка, одржава се 26. фебруара 2017. године, под покровитељством председника Републике Србије, Томислава Николића. 

На седници којом је председавао председник Организационог одбора Небојша Вукадиновић, утврђен је и програм одржавања централне манифестације у Прокупљу, као и програм свих активности везаних за њено обележавање у општинама Топличког округа и у целој Србији.

Како је договорено на данашњој седници, у 11, 30 часова испред споменика Топличким јунацима у ценру Прокупља, владика Теодосије служиће парастос , потом ће председник Србије Томислав Николић положити венац на споменик устаницима Топлице.

У наставку прославе биће одржан културно уметнички програм, а гости ће се потом упутити у разгледање Сталне поставке Топличког устанка у Народном музеју Топлице.

Програм обележавања 100-годишњице Топличког устанка и активности везане за годину јубилеја почеће већ у првим данима фебруара и трајаће до одржавања централне манифестације. У те активности укључене су све установе културе како у Прокупљу, тако и у Куршумлији, Блацу и Житорађи.

У свим топличким школама биће одржано такмичење из историје на тему „Топлички устанак“, а у школама широм Србије, 27. фебруара први час биће посвећен Топличком устанку.


#   Прокупље   Томислав Николић   Небојша Вукадиновић   годишњица   председник Србије   Топлички устанак   Владика Теодосије   установе културе
@predsednikrs @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима