Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

8. februara 1917. doneta oluka o podizanju Topličkog ustanka

rssBookmark and Share

Prokuplje 08.02.2017. Južna Srbija Info

Na današnji dan pre sto godina godina započeo je dvodnevni zbor ustaničkih četa u selu Obilić u Pustoj Reci u Toplici, na jugu današnje centralne Srbije, na kojem je odlučeno da se podigne ustanak protiv bugarskih okupatora.
Odluka za ustanak doneta je nakon što su bugarske okupacione vlasti započele nasilnu mobilizaciju srpskih mladića

8. februara 1917. doneta oluka o podizanju Topličkog ustanka

Do kraja februara 1917. stvorena je velika slobodna teritorija sa središtem u Toplici. Ustanička vojska imala je oko 12.000 pripadnika, ali je Toplički ustanak osuđen na propast pošto je izostala očekivana pomoć sa Solunskog fronta. Bugari su prilikom gušenja ustanka, uz užasna zverstva, ubili oko 20.000 ljudi, mahom civila, uključujući mnoštvo žena i dece.

Toplički ustanak je bio srpski ustanak, podignut u Kuršumliji, Kosanica (oblast), protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata. To je bio jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom celog Prvog svetskog rata. Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917.

Neposredan povod ustanka je mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da izvrše na teritoriji Toplice,vJablanice i Puste reke.

Obeležavanje

Centralna manifestacija obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka, održava se 26. februara 2017. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića. 

Na sednici kojom je predsedavao predsednik Organizacionog odbora Nebojša Vukadinović, utvrđen je i program održavanja centralne manifestacije u Prokuplju, kao i program svih aktivnosti vezanih za njeno obeležavanje u opštinama Topličkog okruga i u celoj Srbiji.

Kako je dogovoreno na današnjoj sednici, u 11, 30 časova ispred spomenika Topličkim junacima u cenru Prokuplja, vladika Teodosije služiće parastos , potom će predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti venac na spomenik ustanicima Toplice.

U nastavku proslave biće održan kulturno umetnički program, a gosti će se potom uputiti u razgledanje Stalne postavke Topličkog ustanka u Narodnom muzeju Toplice.

Program obeležavanja 100-godišnjice Topličkog ustanka i aktivnosti vezane za godinu jubileja počeće već u prvim danima februara i trajaće do održavanja centralne manifestacije. U te aktivnosti uključene su sve ustanove kulture kako u Prokuplju, tako i u Kuršumliji, Blacu i Žitorađi.

U svim topličkim školama biće održano takmičenje iz istorije na temu „Toplički ustanak“, a u školama širom Srbije, 27. februara prvi čas biće posvećen Topličkom ustanku.


#   Prokuplje   Tomislav Nikolić   Nebojša Vukadinović   godišnjica   predsednik Srbije   Toplički ustanak   Vladika Teodosije   ustanove kulture
@predsednikrs @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima