Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeležavanje početka Topličkog ustanka u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 25.02.2019. Južna Srbija Info

Vlada Republike Srbije, Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, u saradnji sa Gradskom upravom, sutra, 26. februara, u Prokuplju će obeležiti 102 godine od početka Topličkog ustanka.

Obeležavanje početka Topličkog ustanka u Prokuplju

Svečanost obeležavanja velikog Narodnog ustanka u Toplici, jedinog takvog u porobljenoj Evropi tokom Prvog svetskog rata, počinje u 11 sati, odavanjem pošte i polaganjem venaca na Spomen-obeležje Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine.

Vence na Spomen-obeležje položiće delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Topličkog upravnog okruga i Grada Prokuplja.

Okupljenim pred spomenikom, obratiće se državni sekretar  Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, kao i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Organizatori su za sutra najavili i bogat kulturno-umetnički program, u kome će učestvovati Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“, kao i recitator Anđela Stanković, članica Književne omladine Prokuplje i umetnik Srđan Živković.

Ova državna ceremonija održaće se u čast velikana, poput Koste Vojinovića Kosovca, Uroša Kostića Rudinca, Milana Vlahovića i mnogih drugih, iz naroda poniklih junaka, koji su pokazali kako se treba boriti za čast, pravdu, istinu i slobodu svoje domovine.

I posle jednog veka, njihovi potomci ih se sa ponosom sećaju i odaju im počast.

Spomenik palim Topličanima podignut je u centru Prokuplja 1934. godine, a na otkrivanju su bili kralj Aleksandar Karađorđević, patrijarh Varnava, članovi Vlade i oko 40.000 građana.

Na stotu godišnjicu od Topličkog ustanka, spomenik je prvi put restauriran, a svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i cela srpska Vlada.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Zoran Antić   Aleksandar Vučić   godišnjica   predsednik Srbije   Aleksandar Karađorđević   Toplički ustanak   Srđan Živković   državni sekretar   Aleksandar Simonović   Anđela Stanković
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima