Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju obeleženo 100 godina od podizanja Topličkog ustanka

rssBookmark and Share

Prokuplje 26.02.2017. Južna Srbija Info

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na obeležavanju 100-godišnjice podizanja Topličkog ustanka, da on zauzima posebno mesto ne samo u srcima i pamćenju, već u čitavoj istoriji srpskog naroda i Velikog rata.

U Prokuplju obeleženo 100 godina od podizanja Topličkog ustanka

Vučić je u Prokuplju, zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, položio venac na Spomenik Topličanima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine. 

On je tom prilikom istakao da će, iz današnje perspektive, neko da postavi pitanje da li su posledica ustanka bile srpske žrtve, ali istorijske činjenice, kako je objasnio, govore da su srpske žrtve bile uzrok ustanka.

Prema njegovim rečima, Toplički ustanak bio je prvi i jedini ustanak protiv tiranije u bilo kojoj državi okupirane Evrope u Prvom svetskom ratu.

Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali, i u Drugom svetskom ratu i u ratu tokom devedesetih, jer nikad niste pitali ni za šta drugo, već ste davali svoje živote za Srbiju, naglasio je premijer.

Vučić je podsetio na to da je uporedo sa neljudskim ugnjetavanjem okupator pokušao da ukine srpski jezik, pri čemu su knjige spaljene, a sveštenici ubijeni.

Ceremoniji su prisustvovali i predsednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, predstavnici diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani. 

Predsednik Vlade je nakon obraćanja obišao postavku "Toplički ustanak 1917- 100 godina posle" u Narodnom muzeju Toplice.

Toplički ustanak bio je jedina oružana pobuna u porobljenoj Evropi u Prvom svetskom ratu. Od kraja februara do kraja marta 1917. godine oslobođena je velika teritorija Topličkog i Jablaničkog okruga. Povod za ustanak bila je prisilna mobilizacija, koju je sprovodila bugarska vlast.

Tokom gušenja ustanka austrougarska i bugarska vojska ubile su 20.000 ljudi i zapalile više od 50.000 kuća.

Spomenik topličkim junacima podignut je u centru Prokuplja 1934. godine, a na otkrivanju su bili kralj Aleksandar Karađorđević, patrijarh Varnava, članovi Vlade i više od 40.000 građana.


#   Prokuplje   Aleksandar Vučić   Maja Gojković   Vlada Republike Srbije   Bugarska   predsednik opštine   Aleksandar Karađorđević   Toplički ustanak   Milorad Dodik   srpski jezik
@avucic @Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima