Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Mi nemamo ni jedan hrabriji narod u Srbiji od Topličana", izjavio je Vučić otvarajući tajvansku fabriku u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 16.03.2018. Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Prokuplju novi pogon fabrike „Biz link“ (BizLink) koja proizvodi kablove za male kućne aparate, koja će zaposliti 450 radnika.

"Mi nemamo ni jedan hrabriji narod u Srbiji od Topličana", izjavio je Vučić otvarajući tajvansku fabriku u Prokuplju

“Kad god je država Srbija tražila radnika Topličanin je bio prvi, kad god je tražila vojnika Topličanin je bio prvi, i nije se žalio kad je trebalo braniti Srbiju, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Prokuplju.

„Mi nemamo ni jedan hrabriji narod u Srbiji od Topličana i niti tako junački  kraj kao što je Toplica koja je samo davala svojoj otadžbini, a malo toga tražila, i zato danas hoćemo da vratimo Toplici i autoputevima i novim andustriskim zonama, rekao je Vučić prilikom otvaranja nove fabrike tajvanske kompanije BizLink danas u Prokuplju.

“Dali smo 29 miliona dinara za izgradnju spomen parka „Gvozdenom puku“ i to je mali novac za ono što je Gvozdeni puk učinio za Srbiju, jer Toplica nam je u prošlosti čuvala i branila slobodu i od Bugara i od Arbanasa, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio zabrinutost zbog pada nataliteta u ovom kraju i naglasio da se broj stanovnika u Topličkim opštinama prepolovio i da je 66. godine prošlog veka ovde živelo 135 000 ljudi a sada 86.000, manje nego u  Podujevu. On je kazao da je zbog toga Vlada Srbije spremna da maksimalno pomogne ovom nerazvijenom kraju u koji treba ulagati iz više razloga, a jedan od njih je i strateški, jer se ovo područje najvećim delom naslanja na Kosovo i Metohiju.

„Užasno mi je teško kad čujem podatke o ovako drastičnom padu nataliteta u Topličkom okrugu po kojima ovde u odnosu na period posle drugog svetskog rata živi 50.000 stanovnika manje, naglasio je Vučić i istakao da će Srbija sve učiniti da se ta slika promeni.

„Obezbedićemo sve što je potrebno da se deca rađaju, tražite šta vam je potrebno od države ali ko Boga vas molim, vi žene junačke Toplice rađajte decu, jer ako se nastavi ovaj trend da svakog dana Srbija gubi 107 ljudi za 50 godina mi nećemo imati ljude, moraćemo da uvozimo radnu snagu, podvukao je Vućić.

Kao prioritet on je naveo izgradnju auto-puta Niš-Priština, izgradnju nove industrijske zone u Prokuplju i oživljavanje Kuršumlijske banje.

"BizLink" bavi se proizvodnjom kablovskih sistema namenjenih aparatima za domaćinstvo i električnim uređajima u Prokuplju, trenutno zapošljava 350 radnika sa tendencijom da se u naredne dve godine taj broj udvostruči.

„Rekao sam potpredsedniku kompanije "BizLink", Kristoferu Volfu da je i to malo. Mi kao država maksimalno ćemo podržati vaše poslovanje, ali da uposite više od toga", poručio je Vučić.

Vučića je pozdravio i predsednik kompanije Feliks Teng koji je rekao da je prvi put došao u Evropu pre dve godine a u Srbiju pre godinu dana i da je oduševljen zemljom, a pre svega srdačnim ljudima.

Impresioniran sam dobrim i povoljnim ambijentom koji je u Srbiji stvorila Vlada za poslovne ljude iz inostranstva, rekao je Teng i dodao da im je ovaj posao nova šansa i da poslove još više prošire i da se približe kupcima u Evropi i svetu .

Zahvalio se predsedniku Vučiću na pomoći koju su dobili od Vlade Srbije koja je stvorila ključne preduslove da ta kompanija odluči da otvaru pogon u Srbiji .

Pozdravljajući sve prisutne predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović posebno se zahvalio predsedniku Vučiću na tome što godinama unazad menja Srbiju nabolje u svakom pogledu. A kao primer naveo stabilizaciju finanasijske situacije u zemlji i slanje jasne poruke svetu da je Srbija zemlja u kojoj je sigurno i poželjno ulagati i zemlja koja  investitorima nudi najbolje uslove za poslovanje u regionu.

“Zahvaljujem se i vlasnicima i menadžerima kompanije BizLink što su Prokuplje prepoznali kao pogodno mesto za investiranje i zapošljavanje novih radnika kao i na želji da šire proizvodnju u narednim godinama što nam omogućava da zaposlimo još naših radnika, kazao je Simonović.

On je uputio zahvalnost i narodnom poslaniku Darku Laketiću, koji je takođe danas bio prisutan na otvaranju fabrike, i kazao da se u Prokuplju mnogo napredovalo zahvaljujući njegovom trudu, energiji.

Predsednika Vučića je danas pozdravilo mnoštvo građana Prokuplja i drugih topličkih opština.


#   Prokuplje   Toplički okrug   Aleksandar Vučić   Toplica reka   investicije   predsednik opštine   Gvozdeni puk   predsednik Srbije   Toplički ustanak   Aleksandar Simonović   Tajvan   BizLink fabrika
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima