Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Арсеније Главичић потомак Јакова Ненадовића, нови Епископ нишки

rssBookmark and Share

24.05.2017. Јужна Србија Инфо

Свети Архијерејски Сабор Српске православне цркве изабрао је данас 39-годишњег Арсенија Главичића, викарног епископа топличког, за епископа нишког.
Владика Арсеније је потомак војводе Јакова Ненадовића, једног од вођа Првог српског устанка.

Арсеније Главичић потомак Јакова Ненадовића, нови Епископ нишки

Епархијом нишком је до данас привремно управљао Епископ рашко-призренски и админстратор Еперхије нишке Господин Теодосије, уместо "смењеног" владике Јована.

Фото: Јужна Србија

Епископ Арсеније (Миломир Главчић) рођен је 10. марта 1978. у Вршцу, од оца Богдана и мајке Ружице рођ. Ненадовић[тражи се извор]. Основну школу је завршио у родном месту 1993. године. Одатле по благослову тадашњег епископа банатског Хризостома (Столића) одлази у Богословију Светог Саве у Београду. Школовање у Богословији завршава са одличним успјехом 1998, а затим се уписује на Богословски факултет у Београду. У току студија два пута је одлазио на усавршавање руског језика на Пушкиновом институту у Москви, 1999. и 2000.

Године 2002. епископ банатски Хризостом поставља га на дужност секретара Епархијског управног одбора и благајника Епархије банатске. На тој дужности остаје све до септембра 2004. Слиједећи свог духовног оца епископа Хризостома прелази у Епархију жичку гдје бива постављен на дужност секретара епископа у јулу 2005. године. Истовремено започиње и припрему за монашки живот као искушеник на Епископском двору у манастиру Жичи. У септембру 2005. дипломирао је на Богословском факултету у Београду.

На дужности секретара епископа жичког остаје до октобра 2006. када, по благослову Светог архијерејског синода Српске православне цркве, одлази на постдипломске студије у Грчку. На Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну уписује се на магистарске студије на Катедри за литургику код професора Панајотиса Скалциса. Магистарску дисертацију на тему: „Типик Светог Никодима, архиепископа српског“ одбранио је 29. новембра 2012. са одличном оцјеном.

У току студија прима монашки постриг у манастиру Студеници, дана 1. августа 2007, добивши име Арсеније. На празник Светог пророка Илије исте године рукоположен је у чин јерођакона од стране епископа жичког Хризостома у манастиру Студеници. Двије недјеље касније, на празник Преноса моштију Светог архиђакона Стефана, 15. августа, у манастиру Жичи епископ жички Хризостом рукоположио га је у чин јеромонаха. Након тога враћа се на студије у Солун, а наредне године на празник Преподобне Анастасије Српске, 5. јула, у манастиру Студеници произведен је у чин архимандрита.

Након освећења новог Епископског двора у Краљеву, дана 15. маја 2011, заједно са епископом жичким Хризостомом, као придворни монах, прелази из манастира Жиче у Краљево. Након упокојења епископа Хризостома наставља да врши послушање придворног монаха. У фебруару 2014, на предлог администратора Епархије жичке епископа шумадијског Јована (Младеновића), добија благослов Светог архијерејског синода за докторске студије на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну.


#   Јужна Србија регион   СПЦ   Нишка епархија   Владика нишки Јован   Владика Теодосије   докторске студије   Владика Арсеније
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима