Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Arsenije Glavičić potomak Jakova Nenadovića, novi Episkop niški

rssBookmark and Share

24.05.2017. Južna Srbija Info

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao je danas 39-godišnjeg Arsenija Glavičića, vikarnog episkopa topličkog, za episkopa niškog.
Vladika Arsenije je potomak vojvode Jakova Nenadovića, jednog od vođa Prvog srpskog ustanka.

Arsenije Glavičić potomak Jakova Nenadovića, novi Episkop niški

Eparhijom niškom je do danas privremno upravljao Episkop raško-prizrenski i adminstrator Eperhije niške Gospodin Teodosije, umesto "smenjenog" vladike Jovana.

Foto: Južna Srbija

Episkop Arsenije (Milomir Glavčić) rođen je 10. marta 1978. u Vršcu, od oca Bogdana i majke Ružice rođ. Nenadović[traži se izvor]. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu 1993. godine. Odatle po blagoslovu tadašnjeg episkopa banatskog Hrizostoma (Stolića) odlazi u Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Školovanje u Bogosloviji završava sa odličnim uspjehom 1998, a zatim se upisuje na Bogoslovski fakultet u Beogradu. U toku studija dva puta je odlazio na usavršavanje ruskog jezika na Puškinovom institutu u Moskvi, 1999. i 2000.

Godine 2002. episkop banatski Hrizostom postavlja ga na dužnost sekretara Eparhijskog upravnog odbora i blagajnika Eparhije banatske. Na toj dužnosti ostaje sve do septembra 2004. Slijedeći svog duhovnog oca episkopa Hrizostoma prelazi u Eparhiju žičku gdje biva postavljen na dužnost sekretara episkopa u julu 2005. godine. Istovremeno započinje i pripremu za monaški život kao iskušenik na Episkopskom dvoru u manastiru Žiči. U septembru 2005. diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Na dužnosti sekretara episkopa žičkog ostaje do oktobra 2006. kada, po blagoslovu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, odlazi na postdiplomske studije u Grčku. Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu upisuje se na magistarske studije na Katedri za liturgiku kod profesora Panajotisa Skalcisa. Magistarsku disertaciju na temu: „Tipik Svetog Nikodima, arhiepiskopa srpskog“ odbranio je 29. novembra 2012. sa odličnom ocjenom.

U toku studija prima monaški postrig u manastiru Studenici, dana 1. avgusta 2007, dobivši ime Arsenije. Na praznik Svetog proroka Ilije iste godine rukopoložen je u čin jerođakona od strane episkopa žičkog Hrizostoma u manastiru Studenici. Dvije nedjelje kasnije, na praznik Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, 15. avgusta, u manastiru Žiči episkop žički Hrizostom rukopoložio ga je u čin jeromonaha. Nakon toga vraća se na studije u Solun, a naredne godine na praznik Prepodobne Anastasije Srpske, 5. jula, u manastiru Studenici proizveden je u čin arhimandrita.

Nakon osvećenja novog Episkopskog dvora u Kraljevu, dana 15. maja 2011, zajedno sa episkopom žičkim Hrizostomom, kao pridvorni monah, prelazi iz manastira Žiče u Kraljevo. Nakon upokojenja episkopa Hrizostoma nastavlja da vrši poslušanje pridvornog monaha. U februaru 2014, na predlog administratora Eparhije žičke episkopa šumadijskog Jovana (Mladenovića), dobija blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda za doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu.

Komentara: 0


#   Južna Srbija region   SPC   Niška eparhija   Vladika niški Jovan   Vladika Teodosije   doktorske studije   Vladika Arsenije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima