Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Булатовић: Сви потрошачи струjе имају исти статус

rssBookmark and Share

09.08.2014. Танјуг

Сви потрошачи струjе имаjу исти статус, права и обавезе и то не сагледавамо према националноj припадности, рекао jе директор Привредног друштва за дистрибуциjу електричне енергиjе "Jугоисток" Дарко Булатовић.

Булатовић: Сви потрошачи струjе имају исти статус

Булатовић jе рекао да га "погађа када се каже да само Aлбанци на jугу Србиjе не плаћаjу струjу, jер струjу краду и не плаћаjу припадници свих националности."

По обиласку општина Буjановац и Прешево где су проблеми у погледу наплате и губитака наjизражениjи, Булатовић jе рекао да се због тога наjмањи проценат наплате и наjвећи губитак бележи управо на подручjу Eлектродистрибуциjе Врање, коjоj те општине припадаjу.
"Проценат наплате у тим општинама jе 90 одсто, али jе губитак 50 одсто, док jе на целом врањском дистрибутивном подручjу губитак 22 одсто", рекао jе директор "Jугоистока", привредног друштва у чиjем саставу jе шест електродистрибутивних подручjа од Kладова до Прешева.

Према његовим речима, дуг према "EПС Снабдевању" и "Jугоистоку" у Буjановцу и Прешеву jе око две милиjарде динара, али после EДБ Врања наjвећа дуговања и губици бележе се у Нишу.
Губитак на нишком подручjу jе 20 одсто, а нишко дистрибутивно подручjе у укупним дуговањима, рачунаjући она према "EПС Снабдевању" или према "Jугоистоку" из раниjег периода, учествуjе са око 40 одсто.

Укупан дуг за струjу према "EПС Снабдевању" од jула прошле године износи 2,5 милиjарди динара, последња опомена стигла jе на адресу око 12.000 дужника, а 94 одсто од тога jе реализовано, што значи да су потрошачи или искључени или платили своjа дуговања.
"Jугоисток" jе за бесправно прикључење на мрежу поднео око 1.000 кривичних приjава и контролише свакодневно да ли се неко, коме jе укинуто снабдевање, поново бесправно прикључио на мрежу, каже Булатовић.

Oсим дуга према "EПС Снабдевању", потрошачи дугуjу "Jугоистоку" за период до 1. jула 2013. године jош око 20 милиjарди динара, а са дугом Рударско-топионичарског басена Бор таj дуг се увећава за jош пет милиjарди.

Говорећи о наплати рачуна, он jе рекао да она у Нишу од почетка године износи 95 одсто, од jула прошле године до данас jе 89 одсто, док jе у jулу ове године таj проценат скочио на 120 одсто.
Булатовић напомиње да jе тренд смањења висине дуга и губитака позитиван на целом подручjу "Jугоистока", привредног друштва у чиjем саставу jе шест електродистрибутивних подручjа од Kладова до Прешева и коjе последњих месеци бележи наjбоље резултате на нивоу Eлектропривреде Србиjе по наплати и смањењу губитака.

У jулу ове године проценат наплате, на нивоу "Jугоистока", износио jе 118 процената, од почетка ове године он jе 99 одсто, а од 1. jула прошле године jе 90 одсто, навео jе Булатовић.

Oн наводи да су за пет месеци ове године на целом подручjу губици смањени за 0,44 одсто и да ће годишњи план од 1,04 одсто бити испуњен. Губици на подручjу "Jугоистока" прошле године били су 18,07 одсто.

Булатовић посебно указуjе да постигнути резултати последњих месеци и позитиван тренд коjи jе остварен не значи да треба да се сада стане, већ да се радом постигне jош бољи резултат.
Уколико неко не може да плати своjу потрошњу, он наjпре мора да смањи утрошак струjе, а уколико jе и та мера исцрпљена, онда jе реч о социjалоj катогориjи потрошача, напомиње Булатовић.


#   струја   Југоисток   Албанци   Дарко Булатовић   потрошачи
@EDJugoistok @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима