Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Чишћење Јужне Мораве спало на војску и комуналце

rssBookmark and Share

17.04.2011. Извор: Блиц

За разлику од претходног дана, када је обале Јужне Мораве код Врања чистило око 1.000 волонтера, јуче је на терен изашло њих око три стотине. Углавном су на реци били припадници Војске Србије и радници Комуналног предузећа „Комрад“ и „Водовода“.

Чишћење Јужне Мораве спало на војску и комуналце

Све мање волонтера на уклањању смећа

Чишчење обала наставља се и данас

Јужну ("тужну") Мораву чистили и припадници Четврте копнене бригаде

Скоро немогућ пролаз кроз тоне пластике

ВРАЊЕ – У локалној самоуправи кажу да акција неће трајати само три дана, како је првобитно планирано, већ док се смеће не нађе тамо где му је место.

- Сутра су на реду обале у селима Рибинце, Неродовац, Павловац и Давидовац. Акција ће трајати све док се не очисти и последњи папир са обала реке у врањском крају, а у међувремену ћемо од државе тражити контејнере за села у долини Јужне Мораве како се оваква ситуација више не би понављала - казао је јуче Драган Васиљевић, помоћник врањског градоначелника.

Према подацима локалне самоуправе, 1.000 волентера је са 10 километара обала Јужне Мораве, у селима Ћуковац, Тополац, Кумарево и у Врањској Бањи, прикупило 200 кубних метара комуналног смећа и око 40 кубних метара пластичних флаша.

Међутим, дно реке остало је практично нетакнуто јер је на терену недостајало возило „амфибија“. У локалној самоуправи очекују да ће наредних дана ова машина, која пођеднако добро функционише у води и на сувом, бити допремљена у Врање.

Активисти СЕКОПАК-а су, иначе, у селима поред реке поделили преко 1.000 кеса и пластичних џакова са упуствима за њихово коришћење, али та мера биће кратког даха уколико се мештанима не обезбеде трајнији судови за одлагање смећа.

Из Јужне Мораве извадили телевизоре, шпорете и мртве псе

ВРАЊЕ - После вишечасовног чишћења обала и водотока Јужне Мораве у врањском крају, приобаље ове хировите и загађене реке се јуче црнело од пластичних кеса пуних разног ђубрета и отпада.
Не зна се тачно колико је таквих кеса напуњено оним што су Врањанци годинама одлагали у реку, али је било евидентно да су се активисти добрано намучили. Најмасовнија акција чишћења одржавала се код моста у селу Ћуковац, једном од пет пунктова у врањском крају.

- Оволико ђубрета на једној реци нигде нисмо видели. Право ругло. Извлачили смо из реке угинуле псе, све врсте обуће и одеће, поломљене телевизоре и шпорете, кисео купус, који је тако био лепо упакован да је могао да се баци у канту за ђубре – причају риболовци и чланови нишког ДС Зоран и Радован.

Активисти Министарства за заштиту жиотне средине и СЕКОПАК-а, коју су били и најбројнији, жале се на пластичне флаше и кесе, али и на велику количину отпада у виду употребљених „памперс“ пелена.

– Није ми ништа страно, и ништа ме не изненађује јер ми ово није прва акција, али сам по први пут на једном месту видела практично депонију беби пелена на обали и у реци. Поред пелена, овде има и шприцева и другог медицинског отпада – прича службеница Министарства.

Еколози и бројни новинари су са нестрпљењем ишчекивали да се „обрачунају“ са вештачким острвом од пластичних флаша усред Јужне Мораве код Бресница, два до три километра низводно од Ћуковца, али хировита река је ускратила то задовољство.

Србољуб Пешић, секретар Клуба екстремних спортова „Екстрим“ из Врања је аутор видео снимка о загађеној реци, пуној пластичних флаша. Изненађен је како је српска јавност реаговала на слике које су, практично, обишле свет.

– Мислио сам да ће то изазвати рекације само врањских власти, а оно је ођекнуло брзином светлости и то захваљујући медијима. Ово би требало да буде само почетак. Када очистимо реку, да се пређе на едукације, преваспитање народа. У противном, за месец, два све ће се вратити на старо – процењује Пешић.

У чишћење депонија са обала реке укључио се и Министар Оливер Дулић, који је за сат времена смећем напунио пар пластичних џакова.



#   депонија   Оливер Дулић   Нови Ниш
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима