Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И ђубре је политика

rssBookmark and Share

Пирот 15.10.2011. Izvor: Rts | Photo: Robert.I.

У Пироту коначно потписан међуопштински споразум о управљању је Регионалном санитарном депонијом, у коју је уложено 5 милиона евра. Иако је изграђена пре неколико месеци, још не ради јер политичари нису могли да се договоре ко ће њоме управљати.

И ђубре је политика

Изградња Регионалне санитарне депоније у Пироту, коју су финансирали Европске унија и Министарство за заштиту животне средине, коштала је више од 5 милиона евра.

Иако је завршена пре неколико месеци, још не ради, јер челници четири општине пиротског округа нису могли да се договоре ко ће и како управљати депонијом.

У три од четири општине Пиротског округа постоје велики проблеми са одлагањем отпада. Брда смећа угрожавају животну средину, посебно реку Нишаву, до чијих се обала стара депонија временом проширила.

-Ситуација на депонији - сметлишту у Пироту већ је алармантна", каже Надица Минчић, републичка инспекторка заштите животне средине. "Што се тиче Бабушнице и Беле Паланке, због недостатка механизације, булдожера, смеће се не одлаже на законом прописан начин."

У Пироту је, напокон, потписан међуопштински споразум који омогућава да депонија почне са радом у фебруару следеће године.

-Потписивање овог споразума значи да ћемо сви на територији нашег округа имати чистију и здравију животну средину, због тога што ћемо контролисано одлагати отпад, каже Саша Станковић из општине Бабушница.

Политичка неслагања, превазиђена су уз посредовање Министарства заштите животне средине.

 

-Мислим да би Србија могла да се учи на примеру Пиротског округа како се из фазе потпуно супротних мишљења и интереса долази до тога да се више не дешава да отпад буде проблем и тачка раздвајања, него да буде тачка међуопштинске сарадње, рекао је Оливер Дулић, министар за заштиту животне средине, рударство и просторно планирање.

Министарство заштите животне средине обећало је помоћ за опремање новог  комуналног предузећа и санацију постојећих депонија.

Коментара: 0


#   Пирот   Димитровград   Бела Паланка   депонија   Бабушница   Оливер Дулић   Саша Станковић   Министарство заштите животне средине
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима