Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I đubre je politika

rssBookmark and Share

Pirot 15.10.2011. Izvor: Rts | Photo: Robert.I.

U Pirotu konačno potpisan međuopštinski sporazum o upravljanju je Regionalnom sanitarnom deponijom, u koju je uloženo 5 miliona evra. Iako je izgrađena pre nekoliko meseci, još ne radi jer političari nisu mogli da se dogovore ko će njome upravljati.

I đubre je politika

Izgradnja Regionalne sanitarne deponije u Pirotu, koju su finansirali Evropske unija i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koštala je više od 5 miliona evra.

Iako je završena pre nekoliko meseci, još ne radi, jer čelnici četiri opštine pirotskog okruga nisu mogli da se dogovore ko će i kako upravljati deponijom.

U tri od četiri opštine Pirotskog okruga postoje veliki problemi sa odlaganjem otpada. Brda smeća ugrožavaju životnu sredinu, posebno reku Nišavu, do čijih se obala stara deponija vremenom proširila.

-Situacija na deponiji - smetlištu u Pirotu već je alarmantna", kaže Nadica Minčić, republička inspektorka zaštite životne sredine. "Što se tiče Babušnice i Bele Palanke, zbog nedostatka mehanizacije, buldožera, smeće se ne odlaže na zakonom propisan način."

U Pirotu je, napokon, potpisan međuopštinski sporazum koji omogućava da deponija počne sa radom u februaru sledeće godine.

-Potpisivanje ovog sporazuma znači da ćemo svi na teritoriji našeg okruga imati čistiju i zdraviju životnu sredinu, zbog toga što ćemo kontrolisano odlagati otpad, kaže Saša Stanković iz opštine Babušnica.

Politička neslaganja, prevaziđena su uz posredovanje Ministarstva zaštite životne sredine.

 

-Mislim da bi Srbija mogla da se uči na primeru Pirotskog okruga kako se iz faze potpuno suprotnih mišljenja i interesa dolazi do toga da se više ne dešava da otpad bude problem i tačka razdvajanja, nego da bude tačka međuopštinske saradnje, rekao je Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine, rudarstvo i prostorno planiranje.

Ministarstvo zaštite životne sredine obećalo je pomoć za opremanje novog  komunalnog preduzeća i sanaciju postojećih deponija.

Komentara: 0


#   Pirot   Dimitrovgrad   Bela Palanka   deponija   Babušnica   Oliver Dulić   Saša Stanković   Ministarstvo zaštite životne sredine
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima