Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od EU milion evra za gradnju domova za stare i turizam

rssBookmark and Share

Niš 12.06.2011. Izvor: Blic

Prekogranična saradnja četiri opština Pirotskog okruga

U okviru prekogranične saradnje sve četiri opštine Pirotskog okruga, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Pirot dobile su milion evra iz fonda prekogranične saradnje Evropske unije koja će biti utrošena za izgradnju i rekonstrukciju objekata socijalne zaštite, komunalnu infrastrukturu i razvoj turizma.

Stara zgada bolnice u Bubušnici biće uređen u dom za stare
Stara zgada bolnice u Bubušnici biće uređen u dom za stare

Zamenik predsednika opštine Babušnica Saša Stanković, kaže da ova opština sa bugarskom gradom Slivnica ima zajednički projekat koji podrazumeva rekonstrukciju stare zgrade Bolnice u Babušnici u budući Centar za prihvat starih i iznemoglih lica. Vrednost zajedničkog projekta je oko 600.000 evra.

- Pošto je naša partnerska opština Slivnica nosilac projekta mi ćemo dobiti oko 160.000 evra a oni nešto više. Učešće naše opštine je oko 20 posto, odnosno 30.000 evra. Reč je o značajnoj sumi i verujem da ćemo uspeti da realizujuemo ovaj projekat. Prema projektu ova zgrada će biti rekonstruisana i opremljena savrememnom opremom i medicinskim blokom za pružanje usluga korisnicima. Uz to će Dom zdravlja dobiti automobil sa neophodnom opremom. Kapaciteti tog budućeg Doma biće za 30 lica. Nama je zaista neophodna jedna ovakva ustanova, budući da su dve trečine stanovništva u opštini starosti preko 55 godina - kaže Stanković.

 

Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković kaže da je ova opština sa opštinom Etropole iz Sofijske oblasti konkurisala sa projektom pružanja socijalnih usluga, odnosno rekonstrukcije i adaptacije prostorija za stare i iznemogle.

 

Vrednost projekta je 405.000 evra a Bela Palanka dobija oko 123.000 evra, pošto je Etropole nosilac projekta a Bela Palanka partner.

- U obe opštine će biti adapatirani prostori za stara i iznemogla lica.

U našoj staroj Bolnici imamo prostor koji ćemo zahvaljujući ovom sredstvima I našim učešćem adaptirati u Dnevni boravak za stara i iznemogla lica. Za ovakvom ustanovom postoji potreba u belopalančkoj opštini s obzirom na njenu demografsku strukturu i sve više starih lica. Očekujemo i da se sa ovom opštinom realizuje projekat kulturne saradnje. Vrednost tog projekta je oko 100.000 evra. Naša opština je nosilac projekta i treba da dobije oko 58.000 evra- kaže Živković.

 

U opštini Dimitrovgrad, prema rečima predsednika opštine Veselina Veličkova, u okviru prekogranične saradnje sa Bugarskom imaju četiri projekta koja su dobila zeleno svetlo.

- Reč je o monitoringu bujičnih voda i poplava na Nišavi koji realizujemo u saradnji sa Sofijskm univerzitetom. Drugi projekat je saradnja naše i srednje škole u Slivnici a treći je iz oblasti turizma. Partneri našoj Turističkoj organizaicji su Privredna komora Niš i Fakultet za turizam iz Sofije. Reč je o edukaciji i izradi turističkog programa u našoj opštini. Tačnu vrednost svih tih projekata još uvek ne znamo, ali su oni svakako značajni za nas. Ono što je za sada izvesno je projekat sa partnerskom opštinom Trn. Reč je o projeku iz oblasti turizma, odnosno obeležavanju eko staza u dolini Jerme. Vrednost je oko 400.000 evra a naša opština kao partner dobija 80.000 evra- kaže Veličkov.

 

Pirot dobio 600.000 evra

Pirot je u okviru prekogranične saradnje sa gradovima iz susedne Bugarske za projekte koji finansira Evropska unija dobio oko 600.000 evra.

- Odobrena je realizacija tri projekta. Projektom koji će biti realizovan sa opštinom Pravec u Bugarskoj predviđena je rekonstrukcija Stadiona omladine u Pirotu. Vrednost projekta iznosi oko 600.000 evra a Pirotu pripada polovina sredstava.Pirotu i Montani odobren je i projekat razvoja male sportske infrastrukture u iznosu od 426.000 evra. Od polovine tih sredstava gradiće se sportski kompleks u naselju “Tanasko Rajić” u Pirotu. Opštini Pirot i nevladinoj organizaciji iz Montane odobren je i projekat koji će omogućiti povećanje kapaciteta razvoja lokalnih samouprava u iznosu od 180.000 evra- kaže zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić.

Komentara: 0


#   Niš   Pirot   Dom zdravlja   EU   Dimitrovgrad   opština   Bela Palanka   Babušnica   predsednik opštine   Branislav Kostić   Privredna komora   Slivnica   Saša Stanković   srednje škole
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima