Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од ЕУ милион евра за градњу домова за старе и туризам

rssBookmark and Share

Ниш 12.06.2011. Извор: Блиц

Прекогранична сарадња четири општина Пиротског округа

У оквиру прекограничне сарадње све четири општине Пиротског округа, Бабушница, Бела Паланка, Димитровград и Пирот добиле су милион евра из фонда прекограничне сарадње Европске уније која ће бити утрошена за изградњу и реконструкцију објеката социјалне заштите, комуналну инфраструктуру и развој туризма.

Стара згада болнице у Бубушници биће уређен у дом за старе
Стара згада болнице у Бубушници биће уређен у дом за старе

Заменик председника општине Бабушница Саша Станковић, каже да ова општина са бугарском градом Сливница има заједнички пројекат који подразумева реконструкцију старе зграде Болнице у Бабушници у будући Центар за прихват старих и изнемоглих лица. Вредност заједничког пројекта је око 600.000 евра.

- Пошто је наша партнерска општина Сливница носилац пројекта ми ћемо добити око 160.000 евра а они нешто више. Учешће наше општине је око 20 посто, односно 30.000 евра. Реч је о значајној суми и верујем да ћемо успети да реализујуемо овај пројекат. Према пројекту ова зграда ће бити реконструисана и опремљена савремемном опремом и медицинским блоком за пружање услуга корисницима. Уз то ће Дом здравља добити аутомобил са неопходном опремом. Капацитети тог будућег Дома биће за 30 лица. Нама је заиста неопходна једна оваква установа, будући да су две тречине становништва у општини старости преко 55 година - каже Станковић.

 

Председник општине Бела Паланка Александар Живковић каже да је ова општина са општином Етрополе из Софијске области конкурисала са пројектом пружања социјалних услуга, односно реконструкције и адаптације просторија за старе и изнемогле.

 

Вредност пројекта је 405.000 евра а Бела Паланка добија око 123.000 евра, пошто је Етрополе носилац пројекта а Бела Паланка партнер.

- У обе општине ће бити адапатирани простори за стара и изнемогла лица.

У нашој старој Болници имамо простор који ћемо захваљујући овом средствима И нашим учешћем адаптирати у Дневни боравак за стара и изнемогла лица. За оваквом установом постоји потреба у белопаланчкој општини с обзиром на њену демографску структуру и све више старих лица. Очекујемо и да се са овом општином реализује пројекат културне сарадње. Вредност тог пројекта је око 100.000 евра. Наша општина је носилац пројекта и треба да добије око 58.000 евра- каже Живковић.

 

У општини Димитровград, према речима председника општине Веселина Величкова, у оквиру прекограничне сарадње са Бугарском имају четири пројекта која су добила зелено светло.

- Реч је о мониторингу бујичних вода и поплава на Нишави који реализујемо у сарадњи са Софијскм универзитетом. Други пројекат је сарадња наше и средње школе у Сливници а трећи је из области туризма. Партнери нашој Туристичкој организаицји су Привредна комора Ниш и Факултет за туризам из Софије. Реч је о едукацији и изради туристичког програма у нашој општини. Тачну вредност свих тих пројеката још увек не знамо, али су они свакако значајни за нас. Оно што је за сада извесно је пројекат са партнерском општином Трн. Реч је о пројеку из области туризма, односно обележавању еко стаза у долини Јерме. Вредност је око 400.000 евра а наша општина као партнер добија 80.000 евра- каже Величков.

 

Пирот добио 600.000 евра

Пирот је у оквиру прекограничне сарадње са градовима из суседне Бугарске за пројекте који финансира Европска унија добио око 600.000 евра.

- Одобрена је реализација три пројекта. Пројектом који ће бити реализован са општином Правец у Бугарској предвиђена је реконструкција Стадиона омладине у Пироту. Вредност пројекта износи око 600.000 евра а Пироту припада половина средстава.Пироту и Монтани одобрен је и пројекат развоја мале спортске инфраструктуре у износу од 426.000 евра. Од половине тих средстава градиће се спортски комплекс у насељу “Танаско Рајић” у Пироту. Општини Пирот и невладиној организацији из Монтане одобрен је и пројекат који ће омогућити повећање капацитета развоја локалних самоуправа у износу од 180.000 евра- каже заменик председника општине Пирот Бранислав Костић.

Коментара: 0


#   Ниш   Пирот   Дом здравља   ЕУ   Димитровград   општина   Бела Паланка   Бабушница   председник општине   Бранислав Костић   Привредна комора   Сливница   Саша Станковић   средње школе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима