Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Чланови нишког ЛАФ-а колективно поднели оставку

rssBookmark and Share

Ниш 20.03.2018. Јужна Србија Инфо

Чланови Радног тима за израду новог Локалног антикорупцијског плана града Ниша које је преложио Локални антикорупцијски форум Ниш (ЛАФ) поднели су колективну оставку на чланство у тиму.

Чланови нишког ЛАФ-а колективно поднели оставку

Саопштење....

Свих седам чланова Радног тима које је предложио ЛАФ-а поднели су оставке након деветомесечних напора, труда и посвећености да максимално допринесу доношењу квалитетног Локалног антикорупцијског плана града Ниша (ЛАП), те створе чврсте предуслове за избор новог локалног антикорупцијског тела, које у свом раду мора бити бити самостално и независно.

Пошто Модел ЛАП-а, који је донела Агенција за борбу против корупције и на основу којег сви градови и општине у Србији треба да израде своје ЛАП-ове, предвиђа да су представници локалних антикорупцијских тела „обавезни чланови“ радних тимова за израду ЛАП-ова, легитимитет нишког Радног тима је нашом колективном оставком озбиљно доведен у питање.

Ваљаност целокупног процеса израде нишког ЛАП-а је, међутим, доведена у питање знатно раније.

Упркос проактивном приступу чланова Радног тима испред ЛАФ-а, процес израде будућег нишког ЛАП-а потпуно је замро, пропусти и проблеми на које смо указивали нису решавани, а наши најзначајнији антикорупцијски предлози, иначе чврсто засновани на Моделу ЛАП-а, нису наишли на подршку већине чланова Радног тима које је предложио Град.

Поједини чланови Радног тима које је предложио Град заговарали су став да Модел ЛАП-а представља „само оквирни оријентир“ и да се његове вредности и принципи „и не морају поштовати“, те износили оцене да су нека решења у Моделу ЛАП-а “незаконита“.  

Координатор Радног тима- иначе градоначелник Ниша, није присуствовао ниједном састанку, те није ни  учествововао у раду тима. 

Координатор, тако, није одговорио ни на наш званични предлог да у саставу Радног тима не могу бити особе којима су изречене санкције или се против њих води поступак пред судским органима или Агенцијом за борбу против корупције због кривичних дела са елементом корупције, односно због кршења Закона о Агенцији за борбу против корупције, који му је достављен почетком октобра прошле године, а након тога више пута понављан.

Служба за послове Градског већа, која није члан Радног тима и нема активну легимитимацију да учествује у изради ЛАП-а, кроз своје „правне коментаре“ суштински се мешала у процес израде, позивајући при том на непоштовање неких од најважнијих решења у Моделу ЛАП-а, односно на селективно поштовање Модела, и то на начин који одговара локалној власти, а снижава стандарде у институционалној борби против корупције.

Није уважен наш предлог да члан Радног тима буде представник скупштинске Комисије за праћење примене Етичког кодекса, што предвиђа Модел ЛАП-а, као и да посматрач процеса израде новог ЛАП-а буде Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), који је, иначе, монитор институционалне борбе против корупције на локалном нивоу у Нишу, по још увек важећем нишком Локалном плану за борбу против корупције.

Упркос нашем вишеструком инсистирању, није измењен ни текст Решења о образовању Радног тима у којем је нетачно наведено да је „посматрач  процеса израде новог ЛАП-а Ниш представник ОЕБС-а“. ОЕБС, наиме, није позитивно одговорио на такав предлог Града, није предложио представника и није посматрао процес.  

Наше оставке су упозорење да су овакво неразумевање значаја независне институционалне борбе против корупције на локалном нивоу, као и инертност или опструкција у процесу доношења стратешког  градског документа који регулише ту материју- недопустиви.

Подсећамо, при том, да је процес израде ЛАП-а у складу са Моделом Агенције инициран управо са наше стране, а да смо у протеклих девет месеци у потпуности урадили нацрте пет од укупно 17 области будућег нишког ЛАП-а, дали предлоге измена и допуна нацрта седам области које су радили други чланови Радног тима и учествовали у раду десет од укупно 17 радних подгрупа за израду нацрта појединачних области.

Свим члановима Радног тима проследили смо сва документа која је ЛАФ Ниш доносио током четворогодишњег рада, а која су могла послужити у изради нацрта области за које су били задужени, надлежним градским службама смо доставили предлог трошковника за рад будућег нишког локалног антикорупцијског тела како би био уврштен у буџет града Ниша за 2018. годину, а давали смо и друге  предлоге и покретали иницијативе током читавог процеса рада.

Наглашавамо да је Град Ниш један од само неколико градова у Србији који је још 2011. године усвојио Локални план за борбу против корупције, а једини град у земљи који је имао ЛАФ као самостално, независно и функционално локално антикорупцијско тело, те да се такав антикорупцијски капитал не сме „прокоцкати“.

Уверени смо такође да се не сме олако пренебрегнути ни чињеница да је нишко локално антикорупцијско тело постало образац за сва локална антикорупцијска тела у Србији. У Моделу ЛАП-а се, наиме, јасно наводи да је „предлог решења за избор чланова, организацију и рад“ тих тела „дат према пракси и искуству Локалног антикорупцијског форума у Нишу“.

Модел ЛАП-а је, иначе, прописао да је рок за усвајање Локалних антикорупцијских планова у Србији (био) 30. јуни 2017. године.

Доношење овог Модела, усвајање ЛАП-ова у свим локалним самоуправама и формирање локалних антикорупцијских тела предвиђено је Акционим планом за преговарачко Поглавље 23, усвојеним од стране Владе Србије у априлу 2016. године.

Ниш, 19. март 2018. године                                                  Чланови Радног тима испред ЛАФ-а Ниш
                                                                                                                                   Зорица Миладиновић
                                                                                                                                        Валентина Крстић
                                                                                                                                      Весна Црногорац
                                                                                                                                       Чедослава Ристић
                                                                                                                                          Лидија Вучковић
                                                                                                                                        Милан Јовановић
                                                                                                                                       Драган Петковић


#   Ниш   оставка   Милан Јовановић   Валентина Крстић   ОЕБС   Агенција за борбу против корупције   ЛАФ   БИРОДИ   Зорица Миладиновић   Чедослава Ристић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима