Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Крстовдан најава Богојављења

Bookmark and Share

18.01.2017. Јужна Србија Инфо

Данашњи дан старокалендарске православне цркве називају зимским Крстовданом. Овај Крстовдан слави се уочи Богојављења и први је дан после Божића када православни верници посте.

Данас је Крстовдан најава Богојављења

Старокалендарске православне цркве данашњи дан, 18. јануар, називају Крстовданом (зимским), који заправо није празник, он представља само навечерје Богојављења. Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника.

Кад је Крстовдан преко недеље, у храмовима се пре подне служе царски часови, после подне литургија св. Василија Великог.

Након литургије обавља се велико освећење водице у самом храму, док се сутрадан, на празник, вода освећује ван храма, на рекама, или другим отвореним местима. За вернике обе водице су од истог значаја.

Приликом водоосвећења, моли се да вода буде на избављење од грехова, за исцељење и очишћење душа и тела, на освећење срца и ума и на сваку изврсну корист, да она буде водитељ у вечни живот и одгони сваки насртај видљивих и невидљивих непријатеља.

Бројни верници у Србији имају лош обичај, да се света водица носи кућама у балонима и великим посудама.

У ту сврху, за коју је освећена, довољно је понети је у некој мањој боци, и чувати преко године, користећи је само у изнимним приликама.

Извор РТС

Коментара: 0


#   СПЦ   богојављење   хришћанство   Крстовдан
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима