Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Међународни дан особа са инвалидитетом

rssBookmark and Share

Ниш 03.12.2017. Јужна Србија Инфо

Особе са инвалидитетом се свакодневно суочавају са социјалним и физичким баријерама, као што су предрасуде у ставовима према инвалидности, неприступачност објеката као и информација и оруђа за комуникацију.

Данас је Међународни дан особа са инвалидитетом

Овај дан се обележава 3. децембра и сви запослени у Апотеци „ Врбас“ се придружују промоцији с циљем да се постигне пуно и једнако уживање људских права и учествовања особа са инвалидитетом у друштву.

 Ове баријере често као резултат имају недостатак знања или свести о питањима инвалидности, што се може превазићи једноставним активностима. Особе са инвалидитетом могу равноправно да учествују у друштву ако се уклоне социјалне и физичке препреке, као и пререке у ставовима. 

У Србији је око 800.000 особа са неким обликом инвалидитета, а око 70% тих особа живи у сиромаштву. Особе са инвалидитетом имају своје вредности, квалитете, способности и знања и у великој мери могу да допринесу друштву у коме живимо, али као посебан проблем истиче се њихово запошљавање. Само 13% особа са инвалидитетом је запослено, што значи да је њихова незапосленост три пута већа. 

Према особама са инвалидитетом се треба опходити као и према свим другим особама, и у контактима битно је да се обрати пажња на особу, ане на њену инвалидност. Као обичан грађанин можемо да учинимо више ствари за особе са инвалидитетом. Да их питамо да ли им је потребна помоћ и да се не препуштамо претпоставкама, да им се директно обраћамо приликом разговора и да им дозволимо да изразе своје потребе.

Такође, неопходно је особама са инвалидитетом понудити приступачност разних објеката. У библиотекама рампе на улазу у зграду, асортиман знакова на Брајевом писму, аудио или Брајеве књиге, књиге у крупном фонту, књиге у лако разумљивом формату; у тржним центрима поред покретних степеница обезбедити и лифтове; довољан број паркинг места у близини свих јавних места...

Годишње обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом има за циљ да се промовише разумевање проблема инвалидитета и да подршка за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.

Ниш

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, са својим сарадницима угостио је у Градској кући представнике удружења и организација. Свечаним окупљањем подржана је идеја о потреби побољшања квалитета живота особа са инвалидитетом, о једнакости уживања људских права и равноправном учешћу у свим сегментима јавног живота.

У Нишу обележен 3. децембар, Дан особа са инвалидитетом

Питања социјалне и здравствене заштите, правна безбедност на раду, запошљавање особа са инвалидитетом, као и медијска промоција и подршка у остваривању права – неке су од кључних тема које су овом приликом истакнуте.

 Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, напоменуо је да Град ове године издваја скоро 100 посто већи износ финансијских средстава у односу на досадашњу праксу. „То је скроман допринос – наводи градоначелник – али и искрен показатељ колико мислимо на вас, или, што је можда најзначајаније, колико ћемо у будућности мислити на вас, јер сте ви битан део друштва, јер смо сви ми потпуно једнаки.“ Интеграција особа са инвалидитетом у просторе јавног, политичког, економског и културног живота Града, уклањање физичких и друштвених баријера, поштовање дигнитета, као и остваривање социјалних, економских, образовних и здравствених права, представља важну законску али и етичку обавезу Града Ниша, истакао је градоначелник Булатовић. Активна политика запошљавања инвалидних особа, препозната је као један од примарних циљева локалне самоуправе. На републичком нивоу посматрано, Ниш и представља град који је уложио највише средстава за запослење особа са инвалидитетом. Овим поводом, Булатовић је поручио: „Желим да осетите подршку Града Ниша, да се осетите значајним и корисним делом нашег друштва, да ову кућу осетите као своју.“

Чланица Градског већа за социјална питања, Тијана Ђорђевић Илић, истакла је да равноправно укључивање на тржиште рада, социјална и економска сигурност, остваривање права инвалида рада, али и свих особа са инвалидитетом, као и поштовање личног и људског достојанства, представља најважнија питања социјалне политике Града Ниша.  

Заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, Владана Јовић, напоменула је да Град Ниш представља пример добре праксе имплементације особa са инвалидитетом. Владана Јовић подсетила је да се Град Ниш календарске 2016. године нашао на листи градова награђених за допринос развоју свих облика приступачности за особе са инвалидитетом на својој територији.

 

Коментара: 0


#   Ниш   незапосленост   Дарко Булатовић   Особе са инвалидитетом   Ана Ђорђевић   Ана Јовић   особа са инвалидитетом   Тијана Ђорђевић   Међународни дан особа са инвалидитетом
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима