Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас се обележава Међународни дан мира: Посветимо бар један дан миру и ненасиљу!

rssBookmark and Share

21.09.2016. РТС, Курир, Јужна Србија Инфо

Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља, гласи универзална порука којом се обележава 21. септембар

Данас се обележава Међународни дан мира: Посветимо бар један дан миру и ненасиљу!

Широм света данас се обележава Међународни дан мира. Генерална скупшина УН резолуцијом из 2001. обавезала свет да тога дана у години бар мисли о миру и да га обележи.

Међународни дан мира постоји од 1981. године када су чланице Уједињених нација усвојиле декларацију о обележавању тог дана. Први пут је обележен 1982. године, трећег четвртка у септембру и тако је било све до 2001. године.

Генерална скупштина УН, посебном резолуцијом 2001. године прогласила је Међународни дан мира - 21. септембар и обавезала свет да тога дана у години бар мисли о миру и да га обележи разним скуповима, манифестацијама, маршевима мира и концертима.

"Нека мир превлада на Земљи, бар један дан мира и ненасиља", тако гласи универзална порука 21. септембра, а све земље и народи позвани су резолуцијом да славе мир и дају допринос да он овлада светом.

Ниш

Фото: Белами

Акцијом на Тргу краља Милана у Нишу обележавању Међународног дана мира придружили су се ЕУ инфо кутак, организација КОМ 018 и Медиа и реформ центар.

Од 2001. године Међународни дан мира добија своје место не само у календару Уједињених нација, већ га обележавају бројне организације и појединци широм света. Звук звона и минут ћутања тачно у подне постали су већ традиција у згради УН у Њујорку.

Звоно мира је 1954. године УН поклонило Удружење УН из Јапана, а изливено је од новчића које су скупила деца из 60 земаља.


#   насиље   насиље у породици   ЕУ Инфо Кутак Ниш   Омладина 018  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима