Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Доказано: Модификована храна може да изазове стерилитет код људи

rssBookmark and Share

25.10.2013. Autor: S.S. Izvor: Kurir

Генетски модификована храна утиче на плодност код мушкараца и жена, утврђено је на основу десетина истраживачких радова широм света у којима су проучавани ефекти генетски модификованих организама (ГМО) на људе и животиње.

Доказано: Модификована храна може да изазове стерилитет код људи

Како је саопштила Америчка академија за медицину животне средине, рађене су студије на животињама, а у једном извештају пише да су тестиси животиња које су храњене генетски модификованом храном променили боју и да су из нормалне ружичасте прешли у „алармантно плаву боју“. Осим тога, организми животиња које су користиле чак минималне количине ГМО доживели су огромне промене, показала је ДНК анализа.

Даљим истраживањем установљено је да мужјаци нису једини који су подложни лошем утицају ГМО, већ да је нарушена и плодност женки које су храњене овом храном.
- Женке пацови које су храњене генетски модификованом храном док су биле скотне имале су велики број превремених порођаја, већу смртност у неколико недеља од рођења, као и изражено ниске тежине рођених беба - тврде научници.

Народни посланик Иван Карић из Зелених Србије каже за Курир да су све ове чињенице познате, али да их политичари и даље сматрају непоузданим.
- Политичари који се залажу за промет ГМО тврде да нема довољно правих доказа да је та храна штетна. Међутим, не постоји ниједан податак да ГМО нема негативан утицај - каже Карић.


#   храна   Академија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима