Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Драма због ђачких смена у Прокупљу

rssBookmark and Share

23.11.2013. Autor: Tanjug

Допис Министарства просвете којим се налаже прокупачким школама да до 31. децембра организују наизменичну наставу у преподневној и поподневној смени, изазвао је бурне рекције у том граду.

Драма због ђачких смена у Прокупљу

Нова организација наставе предвиђа да се деци смене мењају на по месец дана, иако је годинама била пракса да ученици од петог до осмог разреда, којима настава траје дуже, иду у школу пре подне, а од првог до четвртог разреда, по подне.

Родитељи тврде да је мало разлога који иду у прилог увођењу наизменичне сменске наставе, а прокупачки Иницијативни одбор "Заједно за Србију" придружио се иницијативи родитеља који се противе новој организацији, па је у центру града започело потписивање петиције против промена смена у основним школама.

Председник Иницијативног одбора Миомир Младеновић рекао је да у основним школама има пуно ђака путника, ученика који се баве спортом, иду у музичку школу и да ће, у колико се усвоји предлог да се смене мењају месечно, то утицати на ваннаставне активности деце.

"Овај предлог не иде никоме у прилог, посебно не ученицима који живе у сеоским срединама, јер неће моћи да се усклади аутобуски превоз. У зимским месецима због грејања драстично ће се повећати материјални трошкови јер ће се школе бар два сата дуже грејати" тврди Младеновић.

Раније, Савет родитеља који чине представници готово свих школа у граду позвао је на ванредном родитељском састанку родитеље да се успротиве увођењу наизменичне сменске наставе, уз образложење да би се тиме реметио биоритам деце, онемогућиле додатне активности, као и да би деца старијих разреда у поподневној смени, последње часове завршавала у касним вечерњим сатима.

Могућност промене смена изазвала је велико незадовољство посебно код родитеља основаца старијих разреда, који су најавили да ће уколико потписивање петиција не да жељене резултате, организовати протесте, а у крајњем случају и бојкот наставе.


#   смена   Заједно за Србију
@ZajednoZaSrbiju @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима