Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Drama zbog đačkih smena u Prokuplju

rssBookmark and Share

23.11.2013. Autor: Tanjug

Dopis Ministarstva prosvete kojim se nalaže prokupačkim školama da do 31. decembra organizuju naizmeničnu nastavu u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, izazvao je burne rekcije u tom gradu.

Drama zbog đačkih smena u Prokuplju

Nova organizacija nastave predviđa da se deci smene menjaju na po mesec dana, iako je godinama bila praksa da učenici od petog do osmog razreda, kojima nastava traje duže, idu u školu pre podne, a od prvog do četvrtog razreda, po podne.

Roditelji tvrde da je malo razloga koji idu u prilog uvođenju naizmenične smenske nastave, a prokupački Inicijativni odbor "Zajedno za Srbiju" pridružio se inicijativi roditelja koji se protive novoj organizaciji, pa je u centru grada započelo potpisivanje peticije protiv promena smena u osnovnim školama.

Predsednik Inicijativnog odbora Miomir Mladenović rekao je da u osnovnim školama ima puno đaka putnika, učenika koji se bave sportom, idu u muzičku školu i da će, u koliko se usvoji predlog da se smene menjaju mesečno, to uticati na vannastavne aktivnosti dece.

"Ovaj predlog ne ide nikome u prilog, posebno ne učenicima koji žive u seoskim sredinama, jer neće moći da se uskladi autobuski prevoz. U zimskim mesecima zbog grejanja drastično će se povećati materijalni troškovi jer će se škole bar dva sata duže grejati" tvrdi Mladenović.

Ranije, Savet roditelja koji čine predstavnici gotovo svih škola u gradu pozvao je na vanrednom roditeljskom sastanku roditelje da se usprotive uvođenju naizmenične smenske nastave, uz obrazloženje da bi se time remetio bioritam dece, onemogućile dodatne aktivnosti, kao i da bi deca starijih razreda u popodnevnoj smeni, poslednje časove završavala u kasnim večernjim satima.

Mogućnost promene smena izazvala je veliko nezadovoljstvo posebno kod roditelja osnovaca starijih razreda, koji su najavili da će ukoliko potpisivanje peticija ne da željene rezultate, organizovati proteste, a u krajnjem slučaju i bojkot nastave.


#   smena   Zajedno za Srbiju
@ZajednoZaSrbiju @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima