Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Драстичан скок броја оболелих, лекаре брине готово 1.000 заражених средином августа

rssBookmark and Share

Врање 13.08.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Последња два дана значајно се повећао број оболелих од коронавируса и дошао је до близу хиљаду. Лекари упозоравају да се болнице пуне и да је више од 90 посто заражених невакцинисано, као и да су претходно били на летовању.

Драстичан скок броја оболелих, лекаре брине готово 1.000 заражених средином августа

У Пчињском округу 60 новозаражених

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 282 тестирана узорка из Пчињског округа, 60 је позитивно на коронавирус.

Од тог броја 20 је из Врања, 23 из Прешева, 11 из Бујановца, 4 из Трговишта и 2 из Владичиног Хана.

Епидемијска ситуација се погоршава и нема сумње да се налазимо у четвртом епидемијском таласу.

У Србији је до сата укупно регистровано 729.150‬ случајева коранавируса, а до сада је преминуло 7.152‬ особа, што указује да је стопа смртности 0,98 одсто.

Докторка Татјана Аџић Вукичевић, директорка ковид болнице у Батајници, рекла је за РТС да је коронавирус, нажалост, као лутрија: неки прођу са лаким симптомима, а неко заврши на респиратору. 

Апелујући на све, посебно на здравствене раднике да се вакцинишу, директорка ковид болнице је рекла да се показало да је ово непредвидив вирус, опстао је две године, и евидентно је да се вакцинацијом једино можемо борити против њега. 

Навела је податке из црвене зоне.

"Људи који леже код нас су 90 посто на кисеоничкој потпори. Обично су то мушкарци, 70, 80 посто на болничком лечењу су мушкарци између 40 и 50 година који нису вакцинисани, и они су најтежи болесници", навела је др Татјана Аџић Вукичевић. 

Имунолог и микробилог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву Миланко Шеклер да би охрабрио људе да се вакцинишу навео је пример олимпијаца.

Шеклер подвлачи да су готово сви спортисти на Олимпијским играма у Токију, њих чак 85 одсто, вакцинисани против коронавируса.

"Постизали су светске рекорде, а вакцинисали су се иако су млади и здрави и спремни да обарају светске рекорде", нагласио је Шеклер.

Додао је да само 15 одсто спортиста међу олимпијцима није вакцинисано и да је међу њима највише афричких спортиста, до којих вакцина једноставно још није стигла.


#   Врање   Пчињски округ   епидемија   Коронавирус   Миленко Шеклер
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима