Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава плаћа због незаконитог рушења

rssBookmark and Share

Стара планина 15.02.2013. Autor: V. Ć.

Управни суд Србије поништио је решење Грађевинске инспекције Министарства животне средине и просторног планирања Републике Србије о рушењу викендице Градимира Денчића на Старој планини, тачније на Завојском језеру, пре пет година.

Држава плаћа због незаконитог рушења
Овом решењу Управног суда претходила је идентична пресуда Врховног суда Србије. Обе правосудне институције своју одлуку образлажу незаконитим решењем Административне комисије, на основу чега је порушена Денчићева, али и још десетак других викендица које су биле подигнуте на властитом земљишту, тачније плацу.

Иначе, септембра 2008. године на Завојском језеру које је део парка природе „Стара планина“, уклоњено је око 200 разних барака, фургона, импровизованих настамби и сличних објеката који су били подигнути крај обале Завојског језера, испод коте 620 на земљишту ХЕ „Пирот“.

У образложењу овакве одлуке Управни суд још наводи да за ово подручје, у време рушења, није био урађен просторни план, којим се овај простор уређује, па је самим тим и рушење незаконито. Осим тога, Денчић је подигао викендицу на властитој парцели, пошто Административна комисија, која је својом одлуком покрила рушење, није ценила на прави начин. Један од разлога због којег је рушење проглешено незаконитим је и чињеница да је Денчић још 13. новембра 2003. године, пет година пре рушења, покренуо поступак за легализацију свог објекта у пиротској Општинској управи.

Ово је иначе, прва пресуда поводом рушења викендица на Завојском језеру, а у процедури је још десетак предмета.

- Када је порушен мој објекат, порушено је још десетак из моје ближе околине. Сви власници су одмах тужили и највероватније ће ускоро уследити још десетак идентичних пресуда - објашњава Денчић и додаје да ће сада уследити тужбе против државе Србије због рушења објеката и за надокнаду штете.


#   Стара планина   држава   Управни суд
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима