Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država plaća zbog nezakonitog rušenja

rssBookmark and Share

Stara planina 15.02.2013. Autor: V. Ć.

Upravni sud Srbije poništio je rešenje Građevinske inspekcije Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije o rušenju vikendice Gradimira Denčića na Staroj planini, tačnije na Zavojskom jezeru, pre pet godina.

Država plaća zbog nezakonitog rušenja
Ovom rešenju Upravnog suda prethodila je identična presuda Vrhovnog suda Srbije. Obe pravosudne institucije svoju odluku obrazlažu nezakonitim rešenjem Administrativne komisije, na osnovu čega je porušena Denčićeva, ali i još desetak drugih vikendica koje su bile podignute na vlastitom zemljištu, tačnije placu.

Inače, septembra 2008. godine na Zavojskom jezeru koje je deo parka prirode „Stara planina“, uklonjeno je oko 200 raznih baraka, furgona, improvizovanih nastambi i sličnih objekata koji su bili podignuti kraj obale Zavojskog jezera, ispod kote 620 na zemljištu HE „Pirot“.

U obrazloženju ovakve odluke Upravni sud još navodi da za ovo područje, u vreme rušenja, nije bio urađen prostorni plan, kojim se ovaj prostor uređuje, pa je samim tim i rušenje nezakonito. Osim toga, Denčić je podigao vikendicu na vlastitoj parceli, pošto Administrativna komisija, koja je svojom odlukom pokrila rušenje, nije cenila na pravi način. Jedan od razloga zbog kojeg je rušenje proglešeno nezakonitim je i činjenica da je Denčić još 13. novembra 2003. godine, pet godina pre rušenja, pokrenuo postupak za legalizaciju svog objekta u pirotskoj Opštinskoj upravi.

Ovo je inače, prva presuda povodom rušenja vikendica na Zavojskom jezeru, a u proceduri je još desetak predmeta.

- Kada je porušen moj objekat, porušeno je još desetak iz moje bliže okoline. Svi vlasnici su odmah tužili i najverovatnije će uskoro uslediti još desetak identičnih presuda - objašnjava Denčić i dodaje da će sada uslediti tužbe protiv države Srbije zbog rušenja objekata i za nadoknadu štete.


#   Stara planina   država   Upravni sud
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima