Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Држава заборавила на манастир пресвете Богородице

rssBookmark and Share

27.09.2011. Izvor : | S.Radović|

Туристичко предузеће „Планинка“ из Куршумлије упутило је раније Заводу за заштиту споменика културе у Нишу захтев да се обнови манастир Свете Богородице у Куршумлији,али као ''Јужна Србија'' сазнаје тај захтев је одбијен. Манастир пресвете Богородице у Куршумлији је најстарија задужбина Стефана Немање,налази под заштитом државе као споменик културе од изузетног значаја али се о њему нико не стара.

Држава заборавила на манастир пресвете Богородице

Манастирска црква је данас рушевинама, а од 1979.године се налази под заштитом државе као споменик културе од изузетног значаја.И без обзира на то Држава се о вом манатиру уопште не стара па у њему сада нема ни једног свештеника и монаха што многи грађани Куршумлије оцењују недопустивим и срамним чином Државе Србије.

Туристичко предузеће „Планинка“ из Куршумлије упутило је раније Заводу за заштиту споменика културе у Нишу захтев да се обнови манастир Свете Богородице у Куршумлији,али као ''Јужна Србија'' сазнаје тај захтев је одбијен.

У туристичком предузећу „Планинка“ кажу да би обнова могла да почне за месец дана и да би након потпуне реконструкције манастир Света Богородица био једна од важних туристичких дестинација у Србији као што је некада и био.

Манастир Света Богородица је прва задужбина Стефана Немање коју је он саградио док му је престоница била у данашњој Куршумлији, некадашњој Топлици. Саграђен је између 1152. и 1166. године и први је од 200 манастира изграђених у епохи Немањића.

Стефан Немања је тај манастир посветио својој жени Ани и она је била настојница манастира до краја живота.

Манастир је запуштен после велике сеобе Срба , након чега су му Османлије скинуле оловни кров, чиме је отпочело његово зарушавање. Временом су остале манастирске грађевине порушене, као и сама црква од које су опстали само делови, који су истражени 1921 године.

Манастир је у у локалном народу познат под називом Петковача и око ње се сваке године на Велики Петак окупља више хиљада верника.


#   Јужна Србија регион   Богородица   манастир   Велики петак   Стефан Немања
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима