Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država zaboravila na manastir presvete Bogorodice

rssBookmark and Share

27.09.2011. Izvor : | S.Radović|

Turističko preduzeće „Planinka“ iz Kuršumlije uputilo je ranije Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu zahtev da se obnovi manastir Svete Bogorodice u Kuršumliji,ali kao ''Južna Srbija'' saznaje taj zahtev je odbijen. Manastir presvete Bogorodice u Kuršumliji je najstarija zadužbina Stefana Nemanje,nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja ali se o njemu niko ne stara.

Država zaboravila na manastir presvete Bogorodice

Manastirska crkva je danas ruševinama, a od 1979.godine se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.I bez obzira na to Država se o vom manatiru uopšte ne stara pa u njemu sada nema ni jednog sveštenika i monaha što mnogi građani Kuršumlije ocenjuju nedopustivim i sramnim činom Države Srbije.

Turističko preduzeće „Planinka“ iz Kuršumlije uputilo je ranije Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu zahtev da se obnovi manastir Svete Bogorodice u Kuršumliji,ali kao ''Južna Srbija'' saznaje taj zahtev je odbijen.

U turističkom preduzeću „Planinka“ kažu da bi obnova mogla da počne za mesec dana i da bi nakon potpune rekonstrukcije manastir Sveta Bogorodica bio jedna od važnih turističkih destinacija u Srbiji kao što je nekada i bio.

Manastir Sveta Bogorodica je prva zadužbina Stefana Nemanje koju je on sagradio dok mu je prestonica bila u današnjoj Kuršumliji, nekadašnjoj Toplici. Sagrađen je između 1152. i 1166. godine i prvi je od 200 manastira izgrađenih u epohi Nemanjića.

Stefan Nemanja je taj manastir posvetio svojoj ženi Ani i ona je bila nastojnica manastira do kraja života.

Manastir je zapušten posle velike seobe Srba , nakon čega su mu Osmanlije skinule olovni krov, čime je otpočelo njegovo zarušavanje. Vremenom su ostale manastirske građevine porušene, kao i sama crkva od koje su opstali samo delovi, koji su istraženi 1921 godine.

Manastir je u u lokalnom narodu poznat pod nazivom Petkovača i oko nje se svake godine na Veliki Petak okuplja više hiljada vernika.


#   Južna Srbija region   Bogorodica   manastir   Veliki petak   Stefan Nemanja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima