Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obnova Nemanjinih zadužbina u kuršumlijskom kraju

rssBookmark and Share

Kuršumlija 27.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

Ove godine obeležava se osam i po vekova podizanja prvih Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji i osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve. U godini jubileja pokrenuta je inicijativa za obnovu ovih svetinja.

Foto: RTS
Foto: RTS

Manastir Svetog Nikole nalazi se na brdu iznad Kuršumlije odakle se pruža pogled na grad koji je nekad zbog belih krovova svetinja nosio ime Bele Crkve. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

"Karakterističan je i po trodelnom oltarskom prostoru i južnom aneksu koji je verovatno bio predviđen za grobno mesto ktitora. Centralni deo takođe, karakterističan je i po načinu gradnje gde je svaki drugi red opeke uvučen unutra", kaže Dragan Simić, istoričar umetnosti.

Crkva Svetog Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Ovo je prvi nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik.

"Odavde, s ovog mesta Stefan Nemanja počeo je da ujedinjuje plemena i počinje da stvara državu. Počeo je tako što je prvo napravio ovaj manastir koji je inače stariji od Đurđevih stupova pa onda sve dalje", navodi Slobodan Miletić, starešina crkve u Kuršumliji.

Ovde je Sveti Sava smestio sedište episkopije i blagoslovio prvog vernika.U godini kada se obeležava osam ipo vekova prvih Nemanjinih zadižbina pokrenuta je inicijativa za obnovu manastira Sv.Nikole i Presvete Bogorodice, koji se nalazi u neposrednoj blizini, a koji je Stefan Nemanja sagradio za svoju ženu Anu.

"Želja nam je da upravo zbog velike, istorijske, kulturne, ali i turističke vrednosti ova dva manastira obnovimo, da se izgrade prateći konaci kod manastira Sv.Nikole i Svete Bogorodice,dovede se bratstvo, odnosno sestrinstvo, jer ukoliko sagledavamo same činjenice, definitivno u tom delu ova dva manastira moraju imati primat", navodi Slaviša Jovanović iz organizacionog odbora za obnovu manastira.

U Kuršumlijskom kraju nalazi se više od 70 duhovnih svetinja, koje predstavljaju važno kulturno nasleđe, ali i mesto koje rado posećuju turisti.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   manastir   Sveti Sava   obnova   Manastir Sveti Nikola   Dragan Simić   Crkva Svetog Nikole   Stefan Nemanja   kulturno nasleđe   Nemanjići
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima