Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obnova prvih zadužbina Stefana Nemanje u Kuršumliji prioritet Ministarstva kulture

rssBookmark and Share

Kuršumlija 24.07.2018. Južna Srbija Info

Povodom obeležavanja jubileja 850 godina od izgradnje prvih zadužbina Stefana Nemanje, prošle nedelje Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su manastire Svetog Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji, gde su razgovarali o predlozima za obnovu ove dve duhovne svetinje.

Obnova prvih zadužbina Stefana Nemanje u Kuršumliji prioritet Ministarstva kulture

Ovom važnom sastanku prisustvovali su: vladika niški Arsenije, predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, generalni direktor AD “Planinka“ Radovan Raičević, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjana Andrić, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika – Biljana Berić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i narodna poslanica Ana Čarapić.

„S obzirom na to da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova ove dve duhovne svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture“, rekao je Vukosavljević i ocenio da je uloga tih zadužbina i početak stvaranja srpske države jedan od stožera kulturnog identiteta“, rekao je Vukosavljević.

Vukosavljević je tim povodom istakao da se radi o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.

„Nije bitno samo šta misli Zavod za zaštitu spomenika, već da se izađe sa zajedničkim stavom, gde će se sve strane rukoviditi visokim stepenom stručnosti. Interesi struke i stručnost na prvom mestu, sve ubrzati ali u skladu sa propisima. Da radna grupa sastavljena od Ministarstva, Republičkog zavoda, konzervatora, arheologa, istoričara, restaauratora, SPC, sa ljudima od struke, otkloni sve nedoumice oko nastavka obnove. Mi ćemo učiniti sve da pomognemo“, rekao je Vukosavljević.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, Mirjana Andrić, naglasila je tom prilikom da simpozijum mora biti tek naredne godine, kako bi se učesnici pomenutog simpozijuma pripremili kao i projekti za čiju izradu je potrebno dosta vremena.

„Prvo što sledi je izrada urbanističkog plana kojim će se definisati izgradnja: vizitorskog centra, konaka, palionice sveća i prodavnice suvenira, a u nastupajućem periodu potrebno je sanirati i svešteničku kuću“, istakla je Andrićeva.


Kada je nastavak obnove ovih duhovnih svetinja u pitanju Vladika Arsenije istakao je da se na prvom mestu mora poštovati “ reč struke“, istakavši da ove godine obeležava 850 godina od izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina i 800 godina od autokefalnosti crkve, dodajući da jevažno da se obnovi i manastir Presvete Bogorodice koji je u ruševinama i korovu a reč je ženskom manastiru, gde je boravila majka Svetoga Save, prepodobna Anastasija.

Negova svetost Patrijarh Irinej istakao je tom prilikom da se sve može ukoliko se ima dobra volja, i ako se ide ka rešenjima novonastalih problema kada je obnova u pitanju.

Nakon obilaska manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice, u Prolom Banji održan je radni sastanak na kojem je doneto niz zaključaka koje je potrebno realizovati u nastupajućem periodu.


#   Kuršumlija   Patrijarh Irinej   manastir   Radoljub Vidić   Radovan Raičević   predsednik opštine   Manastir Sveti Nikola   Zavod za zaštitu spomenika   Ministarstvo kulture i informisanja   radna grupa   Stefan Nemanja   Vladan Vukosavljević   Vladika Arsenije   simpozijum
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima