Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeleženo 850 godina od izgradnje Manastira Sv. Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji, zadužbina Stefana Nemanje

rssBookmark and Share

Kuršumlija 09.11.2018. Južna Srbija Info

U Manastiru Sv. Nikole, prošle nedelje obeležno je osam i po vekova od postojanja monumentalnih srednjevekovnih zadužbina Stefana Nemanje.

Obeleženo 850 godina od izgradnje Manastira Sv. Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji, zadužbina Stefana Nemanje

Današnja Kuršumlija, stari naziv Bele Crkve, sa okolinom bila je prostor odakle je Stefan Nemanja, rodonačelnik velike dinastije, krenuo u stvaranje srpske srednjovekovne države. Istorijska scena na kojoj se događa ktitorski čin Stefana Nemanje je period kada je on od udeonog vladara postaje veliki župan. Crkva Sv.Nikole smatra se prototipom Raške graditeljske škole. Ovo je prvi Nemanjićki manastir koji je imao svoj tipik, a ono što ovaj manastir izdvaja od drugih je i nekadašnja “Resavska škola”, prva prepisivačka delatnost je organizovana u Manastiru Sv. Nikole a Sveti Sava je baš u ovom manastiru blagoslovio prvog vernika pošto je Srpska pravoslavna crkva dobila samostalnost. Biser srednjovekovne arhitekture je i Manastir Presvete Bogorodice koji je Nemanja posvetio svojoj ženi Ani, koja se u njemu zamonašila pod imenom Anastasija i neko vreme bila monahinja i nastojnica. Oba manastira bila su centri duhovnog i kulturnog života sve do potpunog pada srpske srednjovekovne države pod otomansku vlast.

Njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije služio je Svetu liturgiju povodom 850 godina od osnivanja manastira Sv. Nikole. Svetkovini su prisustvovale delegacije iz Topličkog okruga, Vojske Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, predstavnici Opštine Kuršumlija, poslanica u Skupštini Republike Srbije i nekoliko hiljada građana.

Vladika niški Arsenije svojom besedeom obratio se u okviru svečanog otvaranja i ukazao da su Nemanjine zadužbine građene u slavu Božiju i da svaki čovek mora izabrati put istine i da se ugledamo na Boga i da pomažemo i svojim bližnjima i svakom čoveku kome treba pomoć. Nakon toga, obratio se zamenik Predsednika Opštine Kuršumlija, gospodin Nebojša Jović, koji je ukazao na dugu i značajnu istoriju Kuršumlije, i da Opština Kuršumlija nastavlja sa obnovom oba manastirska kompleksa. Posetioci su imali prilike da čuju i značajne arheološke podatke i planove za oba manastirska kompleksa od strane Mileta Veljkovića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša.

Nakon svečanog otvaranja, usledio je defile viteških trupa “Beli orlovi”, “Red Zmaja”, „Prijezdini vitezovi“ i novoformirana viteška družina u Kuršumliji „Belocrkvići“. Zatim u duhu tradicije i istorije dramska sekcija Kuršumlijske Gimnazije „Ono kao gluma“ izvela je srednjovekovnu predstavu “Zavet Stefana Nemanje” u režiji Milije Jevremović. Čuvari naše tradicije KUD „Bata Lačković“ izveli su splet narodnih igara, a guslar Novak Milenković izveo je pesmu „Oda o Kuršumliji“.

Posetioci su bili u prilici da posmatraju viteške borbe, dečiji program: mala škola mačevanja, streličarstvo, radionice slikarstva, likovnu koloniju Bele Crkve.

U izložbenom delu prostora pored Manastira predstavljeni su ručni radovi: Biljane Lazić, Mirjane Radosavljević, Ane Jablanović, Jelene Vučetić, grnčarski proizvodi i keramika „Konstantinus“.

U završnom delu manifestacije svojim koncertom Bilja Krstić je pozdravila sve prisutne i pohvalila duh tradicije i kulture koji se osetio tokom celog dana obeležavanja ovog velikog Jubileja.

Srednjovekovni festival posvećen dinastiji Nemanjića organizovan je sa namerom da se ovaj festival uvrsti u tradicionalni kalendar opštine Kuršumlija, i podigne svest o značaju kulturno-istorijskog nasleđa i dinastije Nemanjića za opštinu Kuršumlija i čitavu državu. Pokrenuta je i inicijativa za izgradnju spomenika Stefanu Nemanji kod Manastira Sv. Nikole.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   manastir   Sveti Sava   Srpska pravoslavna crkva   zaduživanje   Bilja Krstić   Nebojša Jović   Crkva Svetog Nikole   Stefan Nemanja   opština Kuršumlija   Nemanjići   Vladika Arsenije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima