Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Hor "Branko" nosilac umetničkog dela Svečane akademije povodom 850 godina Nemanjinih zadužbina

rssBookmark and Share

Kuršumlija 15.09.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Večernjim bogosluženjem u mansatiru Svetog Nikole iznad Kuršumlije i Svečanom akademijom “Nemanjina Toplica izvor srpske crkve i države” u subotu 14. septembra je počelo obeležavanje obeležavanje 850 godina zadužbina Stefana Nemanje u Toplici.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Umetnici NCPD "Branko" iz Niša, mali i veliko hor, orkestar i folklor učestvovali su na Svečanoj akademiji kao glavni nosioci umetničkog dela programa.

Brižljivo odabran muzički program, izveden pod vedrim noćnim nebom i mesečinom, kako, duhovne horske, tako i svetovne vokalno-instrumentalne muzike, oduševio je prisutne crkvene velikodostojnike, goste i sabrani narod, kojima se u trenutku činilo da su u nekoj od najboljih koncertnih dvorana u svetu.

Očekivano prisustvo Njegove Svetosti srpskog patrijarha Irineja, je izostalo iz zdravstvenih razloga.

Pozdravni telegram poglavara SPC, je pročitao je vladika bački Nikanor.

U svom obraćanju Njegovo preosveštenstvo vladika G.G. Arsenije je rekao, da je obeležavanje 850 godina od izgradnje prvih Nemanjinih zadužbina veliki jubilej, kao i da je ova svetinja oduvek mesto sabiranja i vekovni čuvar vere, nosilac kulture, identiteta i državnosti srpskog naroda.

Takođe, on je najavio radove na obnovi severne kule manastira Svetog Nikole i izrazio nadu da će i manastir Presvete Bogorodice, u kome je boravila Sveta Anastasija, žena Stefana Nemanje, majka Svetoga Save, uskoro dobiti svoju priliku za "novi život".

Svečanoj akademiji, je prisustvovao i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije.

 


#   Kuršumlija   Toplica reka   Nikola Selaković   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   zaduživanje   Stefan Nemanja   Vladika Arsenije
@selakovicnikola @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima