Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЕПС због неисправних рачуна не сме да искључи струју

rssBookmark and Share

08.09.2012. Autor: AG

Центар за заштиту потрошача Форум саопштио је данас да Електропривреда Србије (ЕПС) нема права да обустави испоруку струје потрошачима, док се не утврди реална висина њихових дуговања.

ЕПС због неисправних рачуна не сме да искључи струју

"Због неисправних рачуна, односно обрачуна камате на камату, дугови потрошача су вишеструко увећани и ЕПС нема право да обустави испоруку електричне енергије потрошачима који редовно измирују текућу потрошњу", наводи се у саопштењу.

Центар је предложио Министарству енергетике Србије да хитно наложи да се свим потрошачима који редовно измирују текућу потрошњу не ускраћује испорука струје, док се не утврди реална висина њихових дуговања и донесе одлука о начину њихове наплате.

У саопштењу се наглашава да према информацијама које Центар добија од грађана из више градова Србије, ЕПС спроводи кампању обуставе испоруке струје како би пре него што се реши питање стварне висине дугова због противуставне наплате камата, од грађана узели што више новаца.

"Центар за заштиту потрошача Форум не штити грађане да не плаћају утрошену електричну енергију, већ тражи поштовање члана 86. Закона о заштити потрошача - Заштита од искључења", додаје се.

Уставни суд донео је крајем јула одлуку о неуставности одредбе Закона о висини стопе затезне камате која се обрачунава комфорном методом, што значи да се не може више обрачунавати "камата на камату".

ЕПС је раније саопштио да ће од 1. јула примењивати нови метод обрачуна - прост интересни рачун који подразумева да се камата рачуна на основни дуг, и то на месечном нивоу у проценту законом одређеним.

Коментара: 0


#   ЕПС   Центар за заштиту потрошача   Уставни суд
@EPSsnabdevanje @


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима