Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Форум младих научника Ниша посвећен девојкама у математици - поруке Тамаре Вучић на отварању

rssBookmark and Share

Ниш 10.05.2022. Јужна Србија Инфо

„Или, ако вас животни пут наведе да одете ван наше земље, да се овде вратите и проширите своје знање на корист нашег народа, па зашто да не и човечанства у целини“, рекла је Тамара Вучић.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Форум младих научника, који се по осми пут одржава и који је постао заштитни знак Ниша, посвећен је ове године девојкама у математици и у сусрет 12. мају. Међународном дану жена у математици који се обележава од 2019. године.

Форуму су присуствовале младе математичаре које су постигле које су се окитиле медаљама из математике на међународним такмичењима: Милица Вугделић, Миља Јовановић, Теодора Обрадовић, Ана Митић и Јана Драговић.

Форум младих научника, покренут од стране ученика Техничке школе у Нишу, подржава госпођа Тамара Вучић која је рекла да из Ниша шаљемо поруке којим желимо да охрабримо младе људе да наставе путем науке.

Она је подсетила да „пут од хиљаду миља почиње првим кораком“, али и да се тако и завршава, као и да је преданост и упорност одлучујући фактор сваког успеха.

Она је успешним младим математичаркама поручила „да вас наш поглед прати, ма колико далеко отишли од нас. Наша пажња је све време са вама као што је наша жеља да останете са нама овде.“

„Или, ако вас животни пут наведе да одете ван наше земље, да се овде вратите и проширите своје знање на корист нашег народа, па зашто да не и човечанства у целини“, рекла је Тамара Вучић.

Она је истакла да наука не трпи полне предрасуде и конзервативне догме, већ цени само и једино посвећени рад и константно учење.

„Поштујте оне који вас уче, јер су у учењу уплетени животи свих оних који су овом стазом ходили пре вас“, казала је Тамара Вучић.

Према њеној оцени, Србија брзим корацима стиже оне за које се мислило да су по степену развоја недостижни и већ данас сведочимо о повратку наших људи у Србију.

Сотировски

Захвална сам госпођи Тамари Вучић на упућеним порукама младим људима са Форума младих научника који снажно подржава и који је препознатљиви знак Ниша, као и свима онима који својим знањем, искуством и стрпљењем охрабрују и прате младе људе на путу науке и учења. Форум младих научника Ниша је идеја нишких талената који се успешно организује осми пут и који је ове године посвећен девојкама у математици уз учешће пет младих математичарки на чије је резултате и на које је Србија поносна.

Као што је математика „краљица свих наука“, тако сте и ви, драге девојке, краљице једне научне дисциплине која је кључ целокупног људског знања и основ развоја сваког друштва, рекла је Драгана Сотировски говорећи на скупу.

Због тога смо решени да истрајемо у напорима да вам омогућимо добре услове за живот и да вам предочимо колико је за нас важна ваша одлука да останете у Србији и да овде наставите студије и свој каснији професионални живот, истакла је Драгана Сотировски.

Важно нам је зато освајање нових знања. Наш задатак је да следећи принципе одговорне државе помогнемо да наши млади људи имају посао и прилику да покажу, али и примене своје знање, подвукла је Драгана Сотировски.

Извор: Град Ниш

Коментара: 0


#   Ниш   Драгана Сотировски   математика   Форум младих научника   Тамара Вучић
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима