Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гости "од Вардара до Триглава" на обележавању 50 година нишког ДИФ-а

rssBookmark and Share

Ниш 23.10.2021. З.С. Јужна Србија Инфо

У петак 22. октобра у Великој сали Универзитета у Нишу је одржана Свечана академија поводом прославе јубилеја 50 година постојања и рада Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Свечаној академији су присуствовати, Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније, ректор Универзитета у Нишу, проф. Др Драган Антић, представници ресорног министарства, представници града Ниша, декани и професори сродних факултета из Грчке, Турске, Румуније, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Словеније, Хрватске, Северне Македоније, Београда, Новог Сада, Лепосавића, као и декани факултета Универзитета у Нишу.

Директор Завода за спорт и спортску медицину и представници, „Скијалишта Србије“.

Велику пажњу присутних је изазвао долазак Бојана Крижаја, прослављеног југословенског скијаша из Словеније, са којим нишки факултет има одличну сарадњу.

О нишком Факултету спорта и о сарадњи са скопским факултетом, посебно је надахнуто гворила деканица Ленче Алексдовска Величковска, указујући на важност визичког васпитања и образовања код младих. Она додаје, да је визичко васпитање постао обавезан предмет на Универзитету у Скопљу.

„Велики број декана и професора, колега из читавог региона „од Триглава до Ђевђелије“, данас су дошли да нам честитају јубилеј, 50 година Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу. Разлози су пре свега у одличној сарадњи, на првом месту у научно истраживачким радовима и пројектима, где је наш факултет доказао да је лидер у региону што показује и позиција на Шангајској листи између 101. и 150. места. Наше колеге једноставно воле да дођу код нас, ради продубљивања одличне сарадње. Данас је посебан дан и ми смо нашим сарадницима из иностранства уручили посебне захвалнице због дугогодишњег доброг односа. Сама чињеница да су сви ту, говори колико је добар и квалитетан тај однос. Сарадња и размена искуства ће сигурно бити настављена, кроз нове међународне програме, а то свакако потврђује и одржана Међународна научна конференцији ФИС КОМУНИКАЦИЈЕ у склопу прославе и уз присуство великог броја младих научника“, изјавио је декан проф. Др Милован Братић.

Дан раније уручени су и „Златни индекси“ 

У четвртак 21.10.2021. године, поводом 50 година постојања, на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу одржана је свечана додела првих Златних индекса.

Пре тачно пола века, 1971. године, основан је Филозофски факултет у Нишу, а са њиме и Студијска група за физичку културу. Те године, њих 66-оро прве генерације студената исписало је прву страну историје овог Факултета, поставивши добар темељ, заједно са својим професорима.

Свечаном скупу, који је окупио 30-ак “златних” студената, неколицину њихових професора, наставно и ненаставно особље Факултета, али и садашње студенте, најпре се обратио Декан Факултета, проф. др Милован Братић, а потом и први професор Студијске групе за физичку културу на Филозофском факултету у Нишу- проф. др Александар Керковић.

Пре уручења златних индекса и доделе пригодних награда, својим колегама обратио се Југослав Хаџи Танчић (број индекса 62), али и Миодраг Антић, власник индекса број 1, који су са свима поделили најупечатљивија искуства из студентских дана, али и изразили захвалност што им се пружила прилика да се поново окупе, након тачно пет деценија.

Славље је увеличао и прослављени кошаркаш Стефан Јовић, пореклом из Ниша.

Повеље и пригодне поклоне је добило и десет најбољих студената.

 


#   Ниш   Академија   Филозофски факултет   Нишка епархија   Стефан Јовић   јубилеј   Драган Антић   Скопље   Скијалишта Србије ЈП   Факултет спорта и физичког васпитања   Милован Братић   Универзитет у Нишу   свечана академија   Словенија   Владика Арсеније   Бојан Крижај
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима