Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gosti "od Vardara do Triglava" na obeležavanju 50 godina niškog DIF-a

rssBookmark and Share

Niš 23.10.2021. Z.S. Južna Srbija Info

U petak 22. oktobra u Velikoj sali Univerziteta u Nišu je održana Svečana akademija povodom proslave jubileja 50 godina postojanja i rada Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Svečanoj akademiji su prisustvovati, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G.G. Arsenije, rektor Univerziteta u Nišu, prof. Dr Dragan Antić, predstavnici resornog ministarstva, predstavnici grada Niša, dekani i profesori srodnih fakulteta iz Grčke, Turske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Beograda, Novog Sada, Leposavića, kao i dekani fakulteta Univerziteta u Nišu.

Direktor Zavoda za sport i sportsku medicinu i predstavnici, „Skijališta Srbije“.

Veliku pažnju prisutnih je izazvao dolazak Bojana Križaja, proslavljenog jugoslovenskog skijaša iz Slovenije, sa kojim niški fakultet ima odličnu saradnju.

O niškom Fakultetu sporta i o saradnji sa skopskim fakultetom, posebno je nadahnuto gvorila dekanica Lenče Aleksdovska Veličkovska, ukazujući na važnost vizičkog vaspitanja i obrazovanja kod mladih. Ona dodaje, da je vizičko vaspitanje postao obavezan predmet na Univerzitetu u Skoplju.

„Veliki broj dekana i profesora, kolega iz čitavog regiona „od Triglava do Đevđelije“, danas su došli da nam čestitaju jubilej, 50 godina Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Razlozi su pre svega u odličnoj saradnji, na prvom mestu u naučno istraživačkim radovima i projektima, gde je naš fakultet dokazao da je lider u regionu što pokazuje i pozicija na Šangajskoj listi između 101. i 150. mesta. Naše kolege jednostavno vole da dođu kod nas, radi produbljivanja odlične saradnje. Danas je poseban dan i mi smo našim saradnicima iz inostranstva uručili posebne zahvalnice zbog dugogodišnjeg dobrog odnosa. Sama činjenica da su svi tu, govori koliko je dobar i kvalitetan taj odnos. Saradnja i razmena iskustva će sigurno biti nastavljena, kroz nove međunarodne programe, a to svakako potvrđuje i održana Međunarodna naučna konferenciji FIS KOMUNIKACIJE u sklopu proslave i uz prisustvo velikog broja mladih naučnika“, izjavio je dekan prof. Dr Milovan Bratić.

Dan ranije uručeni su i „Zlatni indeksi“ 

U četvrtak 21.10.2021. godine, povodom 50 godina postojanja, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu održana je svečana dodela prvih Zlatnih indeksa.

Pre tačno pola veka, 1971. godine, osnovan je Filozofski fakultet u Nišu, a sa njime i Studijska grupa za fizičku kulturu. Te godine, njih 66-oro prve generacije studenata ispisalo je prvu stranu istorije ovog Fakulteta, postavivši dobar temelj, zajedno sa svojim profesorima.

Svečanom skupu, koji je okupio 30-ak “zlatnih” studenata, nekolicinu njihovih profesora, nastavno i nenastavno osoblje Fakulteta, ali i sadašnje studente, najpre se obratio Dekan Fakulteta, prof. dr Milovan Bratić, a potom i prvi profesor Studijske grupe za fizičku kulturu na Filozofskom fakultetu u Nišu- prof. dr Aleksandar Kerković.

Pre uručenja zlatnih indeksa i dodele prigodnih nagrada, svojim kolegama obratio se Jugoslav Hadži Tančić (broj indeksa 62), ali i Miodrag Antić, vlasnik indeksa broj 1, koji su sa svima podelili najupečatljivija iskustva iz studentskih dana, ali i izrazili zahvalnost što im se pružila prilika da se ponovo okupe, nakon tačno pet decenija.

Slavlje je uveličao i proslavljeni košarkaš Stefan Jović, poreklom iz Niša.

Povelje i prigodne poklone je dobilo i deset najboljih studenata.

 


#   Niš   Akademija   Filozofski fakultet   Niška eparhija   Stefan Jović   jubilej   Dragan Antić   Skoplje   Skijališta Srbije JP   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Milovan Bratić   Univerzitet u Nišu   svečana akademija   Slovenija   Vladika Arsenije   Bojan Križaj
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima