Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Градоначелник открива:Мафија хоће да преузме град

rssBookmark and Share

Врање 17.11.2012. izvor: Večernje novosti

Градоначелник Врања Зоран Антић упозорио је да криминалци паљевинама застрашују и најпре хоће да уклоне начелника Полицијске управе Слађана Велиновића, а потом и самог градоначелника.

Градоначелник открива:Мафија хоће да преузме град

Антић је за Вечерње новости казао да ће због тога покренути и грађанске протесте.

У Врању, после 18 паљевина аутомобила, угоститељских објеката и кућа више нико не пита да ли ће их бити још, већ само ко је следећи на реду. Жртве “пиромана” су били виђенији људи - бизнисмени, политичари, угоститељи, спортисти, па чак и радници МУП.

-Покренућу грађанске протесте уколико држава хитно не реагује - каже градоначелник Врања Зоран Антић, шеф врањског СПС. - Организоване криминалне групе сада у Врању покушавају застрашивањем и терором да преотму од државе полуге моћи и успоставе своју владавину. Уколико у томе успеју, бојим се да ће почети да их имитирају криминалци од Прешева до Хоргоша и да ће горети цела Србија. Држава мора да нам помогне, јер ово није само проблем Врања.

Антић подсећа на географски положај овог краја, који је као клин смештен између Бугарске, Македоније и Космета и да су раније овуда пролазиле огромне количине наркотика, оружја и друге робе занимљиве за кријумчаре.

-У Врању је у току акција криминалаца на уклањању начелника полицијске управе Слађана Велиновића, који је највеће локалне криминалце стрпао иза решетака - каже Антић. - Следећа мета сам ја, јер на изборима не би могли да ме победе. Реч је о криминално-политичкој олигархији људи који су на сумњив начин стекли капитал. Говори се о дрогама и коцки, а сад страховладом желе да стекну углед и ауторитет. Нека се не варају, док сам жив нећу допустити да Врање постане српски Палермо.

Његово мишљење дели и његов страначки колега Бранимир Стојанчић, градски већник, чији је аутомобил запаљен прошле недеље.

Био сам опрезан, знао сам да ме прате, али били су упорни и чекали до четири ујутро да би ми запалили ауто - каже Стојанчић. - То су били само “војници” мафије, али истрага ће сигурно довести до налогодаваца.

Осумњичени за паљевину његовог аутомобила био је градски одборник Милош Младеновић из СНС, али се није нашао у притвору, јер је тужилаштво сматрало да нема довољно доказа. Ипак, провео је 48 сати у полицији.

- Полицијско задржавање је била чиста ујдурма без доказа, чији је циљ био да се наруше добри односи у врањској владајућој коалицији - каже адвокат Драган Николић, први човек СНС Пчињског округа и народни посланик. - По мом мишљењу, главну одговорност за овакво стање, у коме грађани стрепе за сигурност, сноси полицијска управа. Како начелник полиције може да каже да је Врање безбедан град, кад ниједан починилац није ухваћен и процесуиран.

Николић каже да су чаршијске приче о повратку локалних криминалних босова, од којих су неки раније били његови клијенти, неосноване. Амнестија на њих неће се односити најмање следећих 13 месеци.

Полиција, пак, каже да редовно хвата починиоце и прилаже доказе, али да их правосуђе најчешће ослобађа. Врањски полицајци изузетно поштују начелника Слађана Велиновића, који и сада одлази у ноћне патроле са својим људима. Подсећају да је раније, током рада у Одељењу за борбу против наркотика, преживео неколико атентата, као и да му је на породичну кућу бачена бомба.

Попут градоначелника, Велиновић тврди:

-Поштени људи немају разлога за страх. Полиција не може без јасних доказа да тврди да је у Врању реч о организованом криминалу, али је чињеница да момци који су палили аутомобиле и објекте нису чинили то због користољубља. Њихов мотив је другачији, али они га не откривају, већ се током саслушања увек бране ћутањем и због тога не успевамо да дођемо до налогодаваца.

Начелник напомиње да најчешће ћуте чак и оштећени грађани, па је полиција имала муке да ухапси и познатог насилника који је најмање шест момака направио инвалидима.

-Ми наш посао одрадимо, а онда се у правосуђу не деси ништа, а грађани наравно то примећују. Криминалци знају да је најлакше запалити аутомобил, а најтеже доказати паљевину. Притом су казне за овај злочин до пет година затвора, што је још један разлог за ову врсту криминала - објашњава Велиновић.


#   Врање   градоначелник   полиција   Зоран Антић   Бранимир Стојанчић   Драган Николић   Полицијска управа   Вечерње новости   Градски већник   Градски одбор   правосуђе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима